2015. március 9., hétfő

Narancsos-gyömbéres kacsaszárny


Régebben készítettem már gyömbéres kacsamellet, és fenn is van a blogomon. Most egy kicsit változtattam a recepten, naranccsal ízesítve finom, pikáns étel lett. Nagy adag nem lett belőle, mert sajnos a kacsaszárnyon nincs sok hús :-)

Hozzávalók: 4 nagyobb kacsaszárny, kb. 4 dkg friss gyömbérgumó, egy jó arasznyi póréhagyma, 1 narancs, őrölt bors, 3-4 evőkanál szójaszósz, 1-2 friss csili, 2 gerezd fokhagyma, kevés citromlé, egy darabka sárgarépa és néhány bambuszrügy szeletke,
tálaláskor: 1 narancs és kukoricás-sárgarépás rizs.

A szárnyakról leválasztottam a húst és a hájréteget. (A csontból finom levest főzhetünk, a hájat pedig kisüthetjük.) A húst kockákra vágtam. 
Olajat forrósítottam, nagy lángon elkezdtem sütni a húst, majd hozzáreszeltem a narancs héjának kb. felét. Meglocsoltam a szójaszósszal, megszórtam az őrölt borssal, hozzáadtam a lereszelt gyömbért, a csilit és a feldarabolt narancsot. Így sütögettem még kicsit, majd fedő alatt elkezdtem párolni. Nagyon kevés vizet öntöttem alá, időközben ahogy kellett még pótoltam. Mikor már kezdett puhulni a hús, hozzáadtam a sárgarépát és a bambuszrügyet, majd készre főztem.
Mellé párolt rizst készítettem, és friss naranccsal tálaltam.

A hús sütögetése a narancshéjjal....

... a gyömbérrel, hagymával és a narancs darabkákkal


10 megjegyzés:

  1. Imádom a narancsos húsokat és a kacsát is, így igazán kedvemre való a recepted. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! A kacsát én is nagyon szeretem :-)

      Törlés
  2. Te meg mered enni a narancs héját ? Vagy csak dekorációnak tetted a képre ? Én hatszor megmosom, mielőtt a belét kieszem, de a héjat évek óta nem használom semmire. Bio-narancsot meg nem tudom hol és mennyiért lehet kapni, ill. hogy amit bio-nak mondanak, az valóban az-e. Emiatt nem használok évek óta citromhéjat sem....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát a narancs héja csak dekoráció volt :-) Bio citromot és narancsot nem szoktam venni, és ahogy írod, semmi garancia rá, hogy tényleg az. Ez a kevés héja, amit belereszeltem, talán nem lesz kártékony....

      Törlés
  3. Nagyon guszta lett. :) Szeretjük a gyümölcs-hús kombinációt, elég gyakran készül nálunk is. Legutóbb pont narancsos kacsamell volt, úgy hogy eltudom képzelni milyen finom lehetett. :)

    VálaszTörlés
  4. Imádom a kacsát, narancsosan meg pláne!

    Indítottam egy játékot, örülnék, ha csatlakoznál! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Verus! Jó lesz a játékod, már átnéztem hozzád :-) majd megpróbálok valamit kitalálni, és akkor jövök :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...