Ha már torkos csütörtök van, hát torkoskodjunk .... .
Egy kis érdekesség a "torkos csütörtökről", mely egyre nagyobb "divatba" jön napjainkban:
A torkos csütörtök a farsang különleges napjainak egyike, mely valaha része volt a magyar népszokásoknak is. Lényege, hogy - a közelgő nagyböjt előtt - ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket (pl. fánk), valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni.
A fenti kis idézetet itt találtam, de ezen az oldalon egyebeket is olvashatunk a népszokásról....
A torkos csütörtök a farsang különleges napjainak egyike, mely valaha része volt a magyar népszokásoknak is. Lényege, hogy - a közelgő nagyböjt előtt - ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket (pl. fánk), valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni.
A fenti kis idézetet itt találtam, de ezen az oldalon egyebeket is olvashatunk a népszokásról....
Hozzávalók: ahány szelet csirkemell, annyi csík bacon szalonna és annyi csirkemáj, szárnyasokhoz való fűszerkeverék, bors, zsír,
a körethez: krumpli, tejföl, olaj vagy zsír, só, zöldségekhez való fűszerkeverék.
a körethez: krumpli, tejföl, olaj vagy zsír, só, zöldségekhez való fűszerkeverék.
Elkészítése:
Egyszerű elkészíteni, és munka sincs sok vele.
A csirkemell szeleteket enyhén kiklopfoltam, befűszereztem, mindegyik szeletre ráfektetem egy szelet szalonnát, és az előzőleg 1 percre forrásban lévő vízben mártott csirkemájat.
Feltekertem, és fogvájóval rögzítettem. Kívülről is befűszereztem, és zsírban hirtelen elősütöttem egy serpenyőben. Kis vízzel felengedtem. Fedő alatt puhára pároltam, majd fedő nélkül zsírjára sütöttem.
A krumplit héjában megfőztem, majd hasábokra vágtam és olajjal kikent tűzálló tálba tettem. Sóztam és fűszereztem. A tejföllel megkentem és sütőben szép aranysárgára sütöttem. A húst - jó éles késsel - kissé rézsútosan felszeleteltem, és friss zöldsalátával tálaltam.
A hússzeletek a szalonnával |
Rajta a máj is, majd feltekerjük, és fogvájóval rögzítjük |
Zsírban elősütjük |
A krumpli tetejét megkenjük tejföllel, majd sütőben megsütjük |
Jesszus ! Már csak a képek nézésétől is megemelkedett a koleszterinszintem :-)
VálaszTörlésNa de jól van, várom a böjti időszak böjti receptjeit...
Nagyon gusztusos egyébként ez az étel... és ha kihagynám a szalonnát ? A csirkemell meg a máj tán nem írható a bűnösök listájára - és így kettesben is jól meglennének egymással...Jó, na tudom, a húsokat is el kellene hagyni... Én szeretem a sült krumplit is...Mivel fűszerezted ? Én nagyon szeretem köménnyel megszórva....
Köszi! A bacon szalonna olyan kis vékonyka, hogy alig lehet érezni :-)
TörlésA fűszerkeveréket úgy kaptam, külföldi, de annyit el tudtam olvasni rajta, hogy vegetáriánus ételekhez való, ezért zöldségféléket szoktam beszórni vele. Oregánót. majoránnát és még két-három ismeretlen fűszert tartalmaz
Hűha! Ez igen királyi étel! :) Nagyon guszta! Én még ilyet nem ettem, kíváncsi lennék az ízére, biztos finom. :)
VálaszTörlésKöszi! Igen, finom volt :-) Igaz szép májat is kaptam, és jól átsült a husi belsejében, úgyhogy nagyon jól sikerült :-)
TörlésHu, de jo lenne most, bar mar beallt a bojtido :)
VálaszTörlésKöszi Kati! Kicsit szabad azért bűnözni :-)
TörlésKatalin, nagyon jól néz ki ez az étel! Mi nem tartjuk a böjtöt, így elkészíthetem a töltött csirkecomb után ezt is. :-)
VálaszTörlésKöszi Gerdi! Annyira mi sem tartjuk, hogy ne együnk húst, így jöhet... :-)
TörlésEzekből a finom falatokból én bizony most is jól betorkoskodnék. A tejfölös krumplit legközelebb kipróbálom, mert így még sosem készítettem.
VálaszTörlésKöszönöm Nea! Próbáld ki, biztosan ízleni fog :-)
TörlésNagyon guszta az ételed, Katalin. Én is ki fogom próbálni!:)
VálaszTörlésKöszönöm Róza! Sok sikert hozzá :-)
TörlésBiztos ízlene!!!
VálaszTörlés