2014. március 14., péntek

Méteres kalács - Március 15. módra


A felvágott kalács

Az egyik kalács, szeletelés előtt

A tészta receptjét Gerdinél találtam, amit megszínezve, aromákkal sütöttem meg, március 15. tiszteletére. A színe egy kicsit megfakult zászló színeire hasonlít, de hát 1848. is már rég volt....
A krémet kókuszreszelékkel dúsítottam, a tetejét pedig kokárda szerűen próbáltam kidíszíteni, több-kevesebb sikerrel.....

Közelebbi felvételek....


Hozzávalók nálam, a tésztához: 32 dkg liszt, 25 dkg cukor, 5 tojás, 2 evőkanál citromlé, 1,5 dl meleg víz (amit én kifelejtettem belőle) 1,5 dl-nek megfelelő olvasztott margarin, 1 sütőpor, a piros tésztába 2-2 mokkáskanál piros ételfesték és vérnarancs aroma, a zöld tésztába 2-3 mokkáskanál zöld ételfesték és ugyanennyi mandula aroma (színtelen),
a krémhez, ha mindkét rudat be szeretnénk vonni kívül is: 3 tasak kókuszos pudingpor, 9-10 dl tej, 30 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg porcukor, 10-15 dkg kókuszreszelék, ízlés szerint még mandula aroma,
a csokis bevonathoz és a díszítéshez: kb 25 dkg csokoládé, 1-2 kiskanál olaj, kivi és valamilyen piros gyümölcs, nálam most fagyasztott ribizli.

Elkészítése:
A tésztához a tojásokat szétválasztottam. A cukrot kikevertem a sárgájákkal és hozzáadtam az olvasztott margarint és a citromlét. Ehhez kellett volna a vizet hozzákeverni, ami nálam elmaradt. (nem tudom mennyire szükséges, és menyiben lett volna más tőle) A fehérjéket kemény habbá vertem, a lisztben elkevertem a sütőport. Mindezeket egymáshoz adtam, jól kikevertem, majd kétfelé osztottam. Az egyik felébe került a piros festék és a vérnarancs aroma, a másikba a zöld festék és a mandula aroma. Sütőpapírral bélelt hosszúkás sütőformában külön-külön megsütöttem őket.
A krémhez először sűrű pudingot főztem a tejből és a pudingporból. A margarint kikevertem a porcukorral, hozzáadtam a már lehűlt pudingot, a kókuszreszeléket és a mandula aromát.
A tésztákat másfél ujjnyi vastagra felszeleteltem, megtöltöttem a krémmel - két rúd lett belőle - és az oldalát is bekentem vele. 1-2 kanállal félretettem a díszítéshez.
A csokoládét gőz fölött felolvasztotta, elkevertem benne az olajat, és bevontam vele a rudakat.
A tetejét kidíszítettem, ami három kokárda akar lenni. Középen egy kiviszelet, körülötte kókuszreszelékkel megszórt krém, a szélén körben ribizli.
Tejszínhabbal tálaltam.

A tészta összeállítása

A piros tészta

A zöld tészta

A szeletek megtöltése a krémmel

A krémmel beborított sütemény



12 megjegyzés:

  1. Az egyik kedvenc süteményem! Nagyon ötletes az ünnepre...

    VálaszTörlés
  2. Ez milyen szép ötlet!! <3 Ezer éve nem ettem méteres kalácsot, pedig nagyon szeretem... :)

    VálaszTörlés
  3. Éva írta................

    Te mindig ötletesen ünnepeled meg a Nemzeti Ünnepünket,
    Március 15-dikét.
    Ünnepeljetek kellemesen !

    VálaszTörlés
  4. Katalain látom Te sem mész a szomszédba egy jó ötletért! :)) Igazán aranyos lett a kalács, gyerekkorom egyik meghatározó süteménye, anyukám nagyon sokszor sütötte, én egy kicsit elhanyagoltam. :) Nagyon szép hétvégét kívánok Neked és Családodnak!

    VálaszTörlés
  5. Én még sosem ettem ilyet, de nagyon szép lett:9 Szép ünneplést kívánok:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon ötletesen az ünnephez hangoltad ezt a klasszikus sütit:) Nagyon jól mutat egyben és felvágva is:) Kellemes hétvégét, szép ünnepet kívánok:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépet sütöttél! Kívül-belül szép! Jól átültetted az ünnepre a klasszikus méteres kalácsot, meg nekem is bogarat ültettél a fülembe:-)

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm mindnyájatoknak, és szép ünneplést kívánok!

    VálaszTörlés
  9. Régen rajongtam érte, nagyon guszta lett!

    VálaszTörlés
  10. Milyen aranyos ötlet, nagyon ügyes vagy! :) Finom lehetett így is! :)

    VálaszTörlés
  11. Lilla, Hankka, Nelli, nektek is köszönöm!

    VálaszTörlés