2013. augusztus 12., hétfő

Jegestea, saját vegyes keverékből


A finom hideg tea, jégbe hűtött pohárban

Az elmúlt napokban, a kánikulában sokszor ittunk ilyen teát. Sok citrommal, jégkockával, esetleg jégbe hűtött poharakban tálalva nagyon jó frissítő. Az összetevői mind szárítottak, nagyrészt saját készítésűek. A csipkebogyót tavaly ősszel szedtük, a citromfű az erkélyünkön termett, a bodza virágot idén májusban szedtük, a narancshéjat kora tavasszal szárítottam.....
A hibiszkusz virágot és a rooibus teát vettem, melyek szintén finom ízt és szép színt adnak a teának.

Hozzávalók a keverékhez: csipkebogyó, citromfű, szárított bodzavirág és bodzabogyó, szárított narancshéj, rooibos tea, szárított, morzsolt hibiszkusz virág, amit nem keverek a többihez, csak a főzéskor adom hozzá, hogy tudjam a pontos mennyiségét,
fogyasztáskor: méz vagy cukor, citromlé és jégkocka.

Elkészítése:
Egyszerre 9 dl-t szoktam lefőzni, mert a cukorral és a citromlével így egy 1 literes kancsóba épp belefér. Ehhez a vízmennyiséghez 5 kiskanál keveréket és egy fél kiskanál hibiszkusz virágot szoktam hozzáadni, majd kb. fél óráig áztatom a leszűrés előtt. Ekkor édesítem, hozzáadom a citromlét, és ha kihűlt, hűtőbe teszem. Fogyasztáskor még adhatunk hozzá jégkockát is.

 A rooibos-ról az alábbi érdekességeket itt olvastam:

A vörös fokföldirekettye avagy rooibos dél-afrikai cserje. Zsenge hajtásaiból készülő főzetét az ottani lakosság évszázadok óta issza kedvező élettani hatásai és finom íze miatt.
A rooibostea alapanyagát a növényről annak 1-1,5 éves korában szedik le először. Zsenge hajtásait a nyári hónapokban szüretelik. A szüretelése, feldolgozása kézzel történik.
Koffeinmentes, ásványi anyagokban (kálcium mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, cserzőanyag tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést. Reggel élénkítő, nappal szomjoltó, este nyugtató hatása van. Jellegzetes, frissítő íze a fekete teáénál édesebb. Mélyvörös színű.


Feltöltöttem a lengyelországi nyaralásunk második sorozatát. Bár még mindig az indulás napja, és még mindig a Felvidék . Kellemes sétát Árva várában, mert nagyon szép alkotás!

A keverék közelebbről

A rooibos tea  -  közelről (a kanál csak mokkáskanál)



6 megjegyzés:

  1. De jó is házi teát inni:) Főleg jeges teát a nagymelegben:)

    VálaszTörlés
  2. Micsoda nagyszerü, saját vegyes száritott készülékböl jeges teát késziteni, és mennyire üditő és egészséges. Én sok jeges teát készitek, de persze csak az üzleti fajtát. Szeretem a zöld teát nagyon!

    Katalin, a tengeri fotőt amit fel tettem...én a tenger parton lakom, most már 4 éve, többször tettem fel fotókat, ez a Palm Beach Island...vagyis sziget, két viz test között. Itt van másik része a szigetnek, hid választja el a város részét. Ebben az épületben lakok!

    http://foodandthriftfinds.blogspot.com/2012/03/breakfast-for-dinneror-dinner-for.html

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó kis házi keveréket készítettél, igazán finom, jóízű lehet a tea vele! :)

    VálaszTörlés
  4. Kati, Hankka köszönöm.
    Elisabeth köszi, megnéztem a házatokat, szép helyen laktok :)

    VálaszTörlés
  5. Mostanávan én is saját jeges teát iszok, csak nálam, citromfű, csalánlevél, mezei zsúrlő és gyömbér kerül bele. A te változadtod is nagyon szuper.

    VálaszTörlés
  6. Köszi Lilla! A te keveréked is finom lehet és egészséges, ahogy olvasom az összetevőit :)

    VálaszTörlés