A kettévágott patisszon a sajtmártással |
A sütőből kivéve, frissen, forrón... |
A recept alapötletét az Erdélyi Konyha "Ízes-színes nyári ételek" című receptestkönyvében olvastam, melyet kicsit gazdagítottam szalonnával, gombával, kaporral és pritaminpaprikával, a rizst viszont elhagytam belőle. A könyvet még a tavasszal kaptam egy beküldött receptemért.
Valóban ízes és színes lett az ebédünk....
Valóban ízes és színes lett az ebédünk....
Hozzávalók a saját változatomhoz: egy nagyobb, de zsenge patisszon (kb. 60-70 dkg-os), 10 dkg gomba, 10 dkg darált hús, 1 nyers tojás, egy darabka húsos füstölt szalonna (csak az íze kedvéért), 1 nagyobb hagyma, 1 kiskanál sűrített paradicsom, 1-2 szelet pritaminpaprika, 1 kisebb csokor kapor, só, őrölt bors, pirospaprika, olaj,
a sajtmártáshoz: 10 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is), 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 2 dkg margarin.
a sajtmártáshoz: 10 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is), 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 2 dkg margarin.
Elkészítése:
A patisszon tetejét levágtam, magházát eltávolítottam, és héjastól, enyhén sós vízben puhára főztem.
A hagymát és a szalonnát apróra vágtam, egy serpenyőben együtt sütöttem-megdinszteltem, majd hozzáadtam a húst, amit fehéredésig pirítottam. Ezután hozzákevertem az apróra vágott gombát és pritamin paprikát, a sűrített paradicsomot, valamint a patisszon szintén kis darabokra vágott "kalapját" is. Fűszereztem, beleszórtam az apróra vágott kapor felét, majd fedő alatt készre pároltam. Mikor kicsit kezdett hűlni, belekevertem a tojást is.
A sajtmártáshoz a margarint megolvasztottam, megpirítottam rajta a lisztet, felengedtem a tejjel, simára kevertem, kicsit sóztam és borsoztam. Mártás sűrűségűre főztem, majd a tűzről levéve hozzákevertem a reszelt sajtot.
Amikor a patisszon megfőtt lecsepegtettem, megtöltöttem a kész raguval, és kiolajozott tűzálló tálba tettem. A töltelék nem fért mind bele, így mellé halmoztam. Az egészet leöntöttem a forró sajtmártással, megszórtam a maradék kaporral, és sütőben kissé piros-barnára sütöttem. Friss bazsalikomlevéllel tálaltam.
A hagymát és a szalonnát apróra vágtam, egy serpenyőben együtt sütöttem-megdinszteltem, majd hozzáadtam a húst, amit fehéredésig pirítottam. Ezután hozzákevertem az apróra vágott gombát és pritamin paprikát, a sűrített paradicsomot, valamint a patisszon szintén kis darabokra vágott "kalapját" is. Fűszereztem, beleszórtam az apróra vágott kapor felét, majd fedő alatt készre pároltam. Mikor kicsit kezdett hűlni, belekevertem a tojást is.
A sajtmártáshoz a margarint megolvasztottam, megpirítottam rajta a lisztet, felengedtem a tejjel, simára kevertem, kicsit sóztam és borsoztam. Mártás sűrűségűre főztem, majd a tűzről levéve hozzákevertem a reszelt sajtot.
Amikor a patisszon megfőtt lecsepegtettem, megtöltöttem a kész raguval, és kiolajozott tűzálló tálba tettem. A töltelék nem fért mind bele, így mellé halmoztam. Az egészet leöntöttem a forró sajtmártással, megszórtam a maradék kaporral, és sütőben kissé piros-barnára sütöttem. Friss bazsalikomlevéllel tálaltam.
Készül a töltelék |
Fől a patisszon |
Megtöltve..... |
...és leöntve a sajtmártással, sütésre készen |
De jó, van itthon két tököm, el fogom készíteni!
VálaszTörlésHasonlót én is készítettem már, csak cukkinvel:) Nagyon gusztán néz ki így patiszonból készítve, hát még a sajtszósszal:)
VálaszTörlésLilla, Kati köszi! A cukkini is nagyon finom töltve, már én is készítettem olyat :)
VálaszTörlésNálunk még nem kapható ez a fajta kis helyes patiszon, de talán már jövő hónapban. Különleges, és igazán finom lehet!
VálaszTörlésEz nagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám!
VálaszTörlés