2013. február 7., csütörtök

Paprikás krumpli - magyarosan, gazdagon




A paprikás krumpli az egyik legegyszerűbb étel, melyet valószínű mindenki el tud készíteni. Mind idáig nem is került fel a blogomra, de mivel most egy kicsit feldúsítottam húsos kolozsvári szalonnával, így megérdemli, hogy itt legyen. Kiskoromban nem is szerettem, az általános iskolai kirándulások alkalmával mindig ezt kellett főzni, és az általában híg, vizes volt, ami nekem nem ízlett....

Hozzávalók: kb. 5-6 szem krumplihoz 2 nagyobb hagyma, egy arasznyi csípős füstölt kolbász, személyenként egy-egy szelet húsos füstölt kolozsvári szalonna, só, őrölt bors, 2-3 kiskanál törött paprika, egy kisebb paradicsom és egy-két szelet színes húsú paprika (jelen esetben ez utóbbi kettő fagyasztott, idényben friss), esetleg sózott darált pritaminpaprika krém.

Elkészítése:
A szalonnát bevagdostam, kisütöttem, majd a szeleteket kivettem és félretettem.
A megmaradt zsíron megdinszteltem az apróra vágott hagymát, hozzáadtam a törött paprikát, a krumplit, a paradicsomot illetve a paprikaszeleteket, és megborsoztam. Felöntöttem annyi vízzel, hogy jól ellepje az egészet. Egy kiskanál paprikakrémet is kevertem bele, gyengén sóztam, a tetejére sorakoztattam a kolbász karikákat és a kisült szalonna szeleteket.
Ezután  már csak meg kellett várni, míg készre fő. Friss kenyérrel és savanyúsággal, csípős paprikával tálaltam.



9 megjegyzés:

  1. Nagyon egyszerű étel, de ahogy írod is, nagyon el is lehet rontani. Viszont ha kellő fűszerezéssel, kolbásszal - ne adj' Isten, szalonnával - készül, akkor nagyon finom egytálétel kerekedhet belőle, mint nálad is! :)

    VálaszTörlés
  2. Imádom, nekem nagy kedvencem, a párom viszont sajnos nem rajong érte...:(

    VálaszTörlés
  3. Köszi mindkettőtöknek! Nálunk kedvenc, gyorsan fogyott :)

    VálaszTörlés
  4. Talán ötéves lehettem, amikor anyai nagyapám irányításával megfőztem életem első paprikás krumpliját. (A nagyapám egyik oldalára béna volt, ezért nem tudott rendesen mozogni.)
    Én van, hogy galuskát, vagy csipetkét is főzök bele.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon ügyes voltál Marcsi, hogy már kiskorodban meg tudtad főzni. Galuskával, csipetkével még nem ettem, de biztosan úgy is finom :)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Katalin...nagyon de nagyon hálás vagyok a nyugtató, és biztató szavaidra, hál Isten már fizikailag és lelkileg is jobban vagyok, csak bizony sok jó emlékek vissza jönnek, pláne a magyaros ételekre amit a volt férjem imádott!

    A paprikás krumliddal...LE A KALAPPAL! Ilyen eredeti finomságot nehezen lenne duplikálni, mert nálunk itt nem lehet kapni ilyen eredit finom magyar szalonnát, és kolbászt is ritkán. Az elkészitése is szuperb. A magyar teritőd is gyönyörü. Büszkén teritheted a finom magyaros ételeket erre a szép teritőre!

    Át nézegettem az előbbi postjaidat is, a süti remek, és finom...a sajtos perec is ktünő...ahogy megláttam a szaggatót, eszemben jutott hogy nekem is van pontoson teljesen hasonló, és soha sem használtam. Meg is találtam, és kifogom próbálni ezt a klassz kis perec receptet...köszi!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm Elisabeth, örülök, hogy már jobban érzed magad...

    VálaszTörlés
  8. Nem mondom, hogy nagy paprikás krumpli rajongó vagyok - bár néha szokott készülni nálunk és olyankor eszek belőle egy keveset - viszont ez a tálkád, amiben tálaltad, nagyon tetszik nekem! :)

    VálaszTörlés
  9. Életem során nagyon sok fajta paprikás krumplit ettem, mivel a kedvenc ételeim egyike. Az a tapasztalatom, hogy az egyik helyen túl hígra sikerül, a másik helyen bágyadt a színe, míg a harmadik helyen olyan sűrű, mint a kása. Igazán nagyon finomat a feleségem készíti, de a receptet én adtam hozzá. Igazán nem ördöngösség az egész. Jó alapanyag kell hozzá. Szalonnát pirítok, s készítek hagymával, pirospaprikával, borssal, köménymaggal, paradicsommal, zöldpaprikával egy jó híg, de annál tartalmasabb pörköltlevet. Közbe kockára vágom a krumplit, s enyhe sós vízben megfőzöm vigyázva, hogy szét ne essen. A két alkatrészt roppant óvatjával összekeverem, s olyan feltétet teszek rá, amilyet a család tagjai legjobban szeretnek. Az unoka a sült virslit, az asszony a sütnivaló kolbászt kedveli, míg jómagam a főtt füstölt kolbászért epedek. Aztán megeszem a maradékot is.

    VálaszTörlés