2013. február 14., csütörtök

Almás-krémes



Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 12 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 12-13 dkg vaj vagy margarin (egy kocka fele), 2 egész tojás, 1 csomag sütőpor, kevés tej,
a töltelékhez: 10 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 2-3 csomag vaníliás cukor, 3 dl tej, 1,5 kg alma, 2 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint), 1 evőkanál vaj vagy margarin, fahéj, citromlé.

Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrjuk, annyi tejjel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Hideg helyen fél órát pihentetjük, majd három részre osztjuk. Mindegyiket  kisodorjuk kb. 20x35 cm nagyságúra, villával megszúrkodjuk, és külön-külön megsütjük, közepes vagy kis lángon. Nem baj - sőt jó is -, ha a sütésnél kicsit kiszárad, a töltelék úgyis megpuhítja.
A töltelékhez a 10 dkg margarint a 10 dkg cukorral habosra keverjük, félre tesszük.
A tojássárgájákat kikeverjük az 1 evőkanál cukorral, a liszttel (nekem volt egy megkezdett vaníliás pudingom, ezért a liszt felét ezzel helyettesítettem), a vaníliás cukorral és a tejjel, majd sűrű krémmé főzzük. Ha kissé kihűlt, hozzákeverjük az előzőleg habosra kevert vajas masszához.
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, meglocsoljuk citromlével, fahéjjal ízesítjük, hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, és az 1 evőkanál vajjal megdinszteljük. Ha ezzel is készen vagyunk, az előző vajas-tejes krémet hozzákeverjük az almáshoz, és megtöltjük vele a lapokat. Felszeletelés előtt minimum 2-3 óráig hűvös helyen pihentetjük, hogy kellően "összeérjen" a süteményünk, de másnapra még finomabb lesz. Tálalásnál tetejét porcukorral meghintjük.




8 megjegyzés:

  1. Nagyon szép magas süteményed lett! És biztos nagyon finom is!
    Már több helyen találkoztam az almás krémes receptjével, de eddig még nem került rá sor.

    VálaszTörlés
  2. Köszi Marisz! Én is csak most sütöttem először, de az egész családnak ízlett :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű magas lett a süteményed, és ezzel a főzött krémmel nagyon finom is lehet! :)

    VálaszTörlés
  4. Hajni, Anazar köszönöm, valóban szép magasra sikerült a krém, én is csodálkoztam rajta :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett a süti, és a krémje is tetszik. Biztosan nagyon finom. :)
    Kaptunk egy nagy zacskó almát, úgy hogy kifogom próbálni. Köszi. :)

    VálaszTörlés
  6. Okki köszi, próbáld ki nyugodtan, biztosan ízleni fog :)

    VálaszTörlés
  7. Sok almás-krémes sütit láttam már, de ez teljesen új számomra. Nagyon tetszik, szívesen megkóstoltam volna, amikor elkészítetted... :))

    VálaszTörlés