2012. október 27., szombat

Nudli eperöntettel




Hozzávalók a tésztához: 25 dkg főtt, áttört krumpli, kb. 15 dkg liszt, 1 tojás, csipet só, 1 evőkanál cukor, 3 dkg lágy vaj vagy margarin,
a prézlihez: zsemlemorzsa, vaj vagy olaj, cukor,
az eperöntethez: kb. egy jó maroknyi eper, nem mértem hogy mennyi (jelen esetben fagyasztott), cukor, a szebb szín érdekében esetleg valamilyen színes szörp vagy egy-két csepp ételszínezék.  

Elkészítése:
Először az eperöntetet készítettem el. Az epret összedaraboltam, ízlés szerinti cukorral megfőztem, közben állandóan kevergettem, és villával próbáltam összetörni, hogy simább öntetet kapjak. Kicsit sápadtnak találtam, ezért egy-két kanát kökényszörppel megszíneztem. 
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, majd nudlikat sodortam belőle (mint az alábbi képen látható). Bő, forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőztem. Közben elkészítettem a prézlit. Margarinon cukor hozzáadásával megpirítottam a zsemlemorzsát. A kifőtt nudlikat szűrőlapáttal kiszedtem a vízből, és a prézlibe forgattam.
Tálaláskor a nudlikra locsoltam az öntetből, és eperszemekkel, illetve mentalevéllel díszítettem.
Eper híján tálalhatjuk cukros darált mákkal, fahéjas porcukorral, sárgabarack- vagy eperlekvárral, vagy ízlés szerint bármi mással. Mindegyikkel nagyon finom....

A nudlik főzés előtt



11 megjegyzés:

  1. Gyorsan írom, hogy meg ne lássa valamelyik gyerek, mert rögtön nudlit fognak követelni:-) Nagyon szeretik, de ritkán szánom rá magam. Így, eperöntettel különösen finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Úgy tűnik, nálunk is ritkán készül, kicsit időigényes, de finom, laktató!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta! Akár már holnap megtudnám enni, miért van az hogy amit meglátunk rögtön az kéne?:-))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretem, készen én is szívesen elfogadnám! :)

    VálaszTörlés
  5. Köszi lányok! Bevallom én csak most csináltam először házilag nudlit, de nagyon jól sikerült. A derelye és a szilvásgombóc tésztájából kreáltam. Az öntetet is én találtam ki hozzá, mert volt még a mélyhűtőben egy kis mözsi eper. Nagyon finom volt hozzá...

    VálaszTörlés

  6. Éva küldi......

    Tényleg jól sikerülhetett, annál inkább, mivel most készítetted először. Én mikor még nagyobb volt a család.........sokszor csináltam.
    Zsemlemorzsa helyett sokszor mákot tettem rá, úgy még finomabb, mint prézlivel.

    VálaszTörlés
  7. Katikám! nagyon kívánatos nudlikat kreáltál!!
    Mikor először csináltam nudlit, 1971-ben, olyan hatalmas mennyiséget gyúrtam be, hogy a vége felé már sírtam az elkeseredéstől, hogy még mindíg annyi van hátra és a könnyeim potyogtak a nudlikra...,ettől vagy egyébként is nagyon finom lett,hál' Istennenek,de évtizedekig elment a kedvem a nudli készítéstől.én vékony hosszú hurkákat sodrok és felvágom, úgy gyorsabb. Te úgy látom minden nudlit egyenként formázol meg.Mindegyik egy egyéniség!

    VálaszTörlés
  8. Már egy pár napja amikor feltetted ezt a postodat akartam kommentálni, csak sajnos néha befagy a gépem...egyszerüen csak megáll, és le kell kapcsolni az egészet, és ujra kezdeni amikor már kitisztitottam a spam-eket.

    A nudlid nagyon guszta és finom. Én már évtizedek óta nem készitettem, méghozzá apukám tanitott hogy kell késziteni...ő nagyon jól tudott főzni egy pár dolgokat. Annyi munka és babrálás volt vele, hogy én azóta sem készitettem, pedig olyan finom!

    VálaszTörlés
  9. Erről jut eszembe, hogy nálunk is rég volt már. Pedig nagyon szeretjük, mákosan, diósan, prézlisen, de volt már, hogy kapros túrós sós nudlit csináltam.
    Az eperöntet biztos nagyon finom volt hozzá!

    VálaszTörlés
  10. Imádom a nudlit! Én még soha nem készítettem, de Anyukám gyerekkoromban nagyon sokszor csinált nekem. Olyan régen ettem már...!

    VálaszTörlés