2012. október 21., vasárnap

Szabolcsi almás máktorta - a 2012-es év Ország tortája a magam módján


A 2012-es év Ország tortája a magam módján

Egy szelet a tortából

A hétvégén én is megpróbálkoztam az Ország tortájának "másolatával", sokat dolgoztam vele, de nagyon finom lett. Próbáltam megközelítőleg az eredeti recept szerint eljárni, még az alma is állítólag szabolcsi, legalábbis a piacon, ahol vettem, az volt mellé írva. A tésztájába kicsit kevesebb cukrot tettem, de így is elég édes lett.
A 2012-es év Ország tortája, a szabolcsi almás máktorta Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása volt, az eredeti recept képekkel, leírással itt tekinthető meg, én is erről készítettem, de a bejegyzésem végére azért bemásoltam az eredeti hozzávalókat és az elkészítés menetét, hátha valaki eszerint szeretné elkészíteni, és akkor itt mindjárt kéznél van.

Hozzávalók nálam egy db 22 cm átmérőjű tortához:
a tésztához: 6 tojásfehérje, 20-24 dkg cukor, 20 dkg mák, 8 db babapiskóta, 1 nagyobb Jonatán alma (kb 13-15 dkg), 1 citrom reszelt héja,
a krémhez: 6 dl tej, 7 dkg kukorica keményítő (nekem csak kb 3 dkg keményítő volt itthon, ezért egy vaníliás pudingot kevertem még hozzá), 6 tojássárgája, 10-13 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 dl tejszín,
az almatöltelékhez: 50 dkg Jonatán alma, 5 dkg margarin, 5 dkg cukor, kb. 2 kiskanál fahéj, fél citrom leve,
a díszítéshez: 1 alma, 1-2 kanál cukor, citromlé, 2-3 evőkanál cukrozott darált mák.

Elkészítése:
Először a tésztáját készítettem el. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam a cukrot, a darált mákot, az összezúzott babapiskótát, a lereszelt almát és citromhéjat. Kivajazott és lisztezett szétnyitható tortaforma alsó lapjára vékonyan rákentem a tésztából, és a 6 db tésztalapot egyenként sütöttem meg. Egy-egy lap kb. 12-14 perc alatt sült meg nekem is.

Ezután az almás tölteléket készítettem el. Az almát meghámoztam, lereszeltem, hozzáadtam a margarint, a cukrot, a citromlét és a fahéjat, majd megpároltam, hogy jó sűrű legyen, teljesen hagytam elfőni a levét.

Végül a krémet készítettem el. A tojássárgájákhoz adtam egy keveset a tejből, a pudingporral, a keményítővel és a vaníliás cukorral simára kevertem. A tejet felforraltam a cukorral, majd folyamatos kevergetés közben hozzáadtam a sárgájás keveréket, és sűrűre főztem. Mikor langyosra kihűlt, óvatosan hozzákevertem a felvert tejszínt.

Végül megkezdtem a torta összeállítását. A hat lap közé felválva kerül a krém és az almás töltelék. Először 2-2 lap közé kentem az almás tölteléket, ami majd középre került. Az alsó lapot megkentem krémmel, ez az 1. lap, rátettem a már almás töltelékkel megtöltött 2-3. lapot, erre kentem a második krémréteget, majd jött a másik almás töltelékkel megkent 4-5.lap. Erre ismét krémet kentem, és  tetejére az utolsó lapot. A maradék krémet a tetejére és a torta oldalára kentem. Ezután kidíszítettem a tetejét. Cukrozott darált mákot szórtam egy szív formájú sablonon át a torta tetejére, köré almaszeleteket tettem, melyet előtte enyhén cukros, citromleves vízben megpároltam, és egyik oldalukat szintén cukros darált mákba forgattam. A végén az oldalát is megszórtam a mákkal, majd jól lehűtve szeleteltem csak fel, és tejszínhabbal tálaltam.

Bár nem látszik sok különbség, de hátul a már megsült tésztalapok vannak,
elől pedig egy még sütésre váró lap

A töltelékek és a torta összeállításának megkezdése

Az almás töltelék

A felső lap, és a "bevakolás" van már csak vissza

A már gyorsan fogyatkozó torta

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Szabolcsi almás máktorta eredeti receptje:

3 db 16 szeletes 22 cm Ø tortához

Tészta:

tojásfehérje 1,6 kg
kristálycukor 1 kg
darált, hőkezelt mák (IREKS-STAMAG, Mantler) 0,6 kg
édes morzsa 0,2 kg
hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared ) 0,4 kg
1 citrom reszelt héja

A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre18 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 ºC-os sütőben 12- 14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár 1-2 nappal előre kisüthetjük a masszát.

Krém:

tej 1,8 l
cukor 0,39 kg
kukorica keményítő 0,21 kg
tojás sárgája 9 db
vaníliarúd 1 db
tejszínhab 0,75 kg (35 %-os állati)

Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál, mert nem akartunk egyéb kötőanyagot (pl. zselatin, lékötő stb.) felhasználni a torta elkészítéséhez. A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 %-os zsírtartalmú tejszínt ajánlunk.)

Almatöltelék:

Reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared) 1,5 kg
vaj 0,15 kg
cukor 0,15 kg
őrölt fahéj 1,5 dkg
citrom 2 db
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, 2 citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.

Betöltés:

A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket:
3 réteg egyenként 20-22 dkg tejszínnel lazított krém,
2 réteg egyenként 30-32 dkg almatöltelék.

Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltjük (talán egyszerűbb kézzel elsimítani). Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3. lapot. Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot. Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is. Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát lekenjük.

Díszítés:

A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk. A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk. A kész tortát 16 szeletre felvágjuk, vaxoljuk. Szeletenként krémstuffokkal és a mákos almaszeletekkel díszítjük.



14 megjegyzés:

  1. Csodaszép lett! Nagyon ügyes vagy. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! :) Épp a napokban kóstoltam cukrászdában, szerintem nagyon finom torta! :)

    VálaszTörlés

  3. Éva küldte.....

    Köszönjük a sok munkával járó
    "ország torta" bemutatását a
    receptekkel.

    Tanusíthatom, hogy tényleg finom is,meg szép is.

    VálaszTörlés
  4. Csudaszép lett, én tutira el fogom újra készíteni, mert nálunk nagyon-nagy kedvenc lett...:)

    VálaszTörlés
  5. De bátor vagy! Én nem merészkedtem még csak gondolni sem az ország tortájának megsütésére:-) Csodaszép lett, a szelet is nagyon guszta. Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm mindenkinek. Nem volt nehéz megcsinálni, csak nagyon sokáig tartott :) Megenni persze könnyebb volt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin!Az lenne a kérdésem,hogy elözö nap elkészithetö -e a torta?

      Törlés
    2. Természetesen. A tortákat én midig előző nap szoktam elkészíteni, hogy tudjanak összeérni. Úgyhogy ezt is nyugodtan meg lehet sütni előző nap. Hűtőben tárolva majdnem egy hétig ehető, ha még marad belőle :-)

      Törlés
  7. Nagyon szép lett a tortád!! Bizony Te jól megadtad a módját, sok időd rámehetett mire külön-külön megsütötted a lapokat, de a végeredmény nagyon guszta. Én leegyszerűsítettem, de úgy is nagyon finom volt.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szép Katalin, olyan ügyes vagy. :)

    VálaszTörlés
  9. Gizi, Gabriella, köszönöm nektek is.

    VálaszTörlés
  10. Csodás ez a torta! De szívesen megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon ügyes vagy, remek tortát remekeltél :) !!!!!!

    VálaszTörlés
  12. Én is köszönöm ... nálunk szülinapi torta lett belőle ...a vendégek nagyon meg voltak elégedve ... szép is volt, és nagyon finom.

    VálaszTörlés