2012. október 9., kedd

Túrós béles




Fél adagból ennyi lett....

...és az egyik darab kettévágva

A túrós béles ihletét az "Ízőrzők" című műsor bálványosi epizódja adta, eddig ilyet még nem sütöttem. (Bálványos Somogy megyében található kis település, Balatonföldvártól 10 km-re délre fekszik.) A töltelékét nagyjából ugyanúgy készítettem, a tésztáján viszont kicsit változtattam. Nagyon finom lett. Zsír helyett margarinnal készítettem, és az eredi liszt-zsiradék arányán is változtattam. A hozzávalóknál az általam készített mennyiségek szerepelnek.

Hozzávalók a tésztához: 32 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 tojás, 1-2 evőkanál cukor, csipet só, néhány kanál tejföl,
a töltelékhez: 50 dkg túró, ízlés szerint cukor, 3 tojás, vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál gríz, 10 dkg mazsola,
a teteje megkenéséhez: tojás.

Elkészítése:
22 dkg lisztet jól összegyúrunk 5 dkg margarinnal, a tojással, a csipet sóval, a cukorral, és annyi tejföllel, hogy rétestészta keménységű tésztát kapjunk. Kisodorjuk, és megkenjük a maradék 10 dkg liszt és a 15 dkg margarin keverékével. Felgöngyöljük, és pihentetjük míg elkészítjük a tölteléket.
A túrót áttörjük, simára keverjük a tojássárgájákkal, ízlés szerint cukrozzuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, a grízt és a mazsolát. A fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába.
A tésztatekercset ketté vágjuk, egyenként kisodorjuk, a tölteléket egy csíkban rákenjük, összegöngyöljük, és kissé ferdén vágva feldaraboljuk. Nekem egy csíkból kilenc darab lett.
Tepsibe tesszük, megkenjük tojással - a vágási felületeket is -, és előmelegített sütőben megsütjük.

A kisodort tészta, megkenve a vajas keverékkel,
amit ezután még felgöngyölünk

Az előzőleg felgöngyölt tésztát kisodorjuk, és rákenjük a tölteléket

A feldarabolt bélesek a tepsiben



10 megjegyzés:


  1. Éva írta......

    Nagyon kívánatosak a béleseid!
    Egy finom ebéd után mindig jól
    jöhet egy-egy szelet az ilyen finomságból.

    VálaszTörlés
  2. Csodaszépek lettek:)A tésztája nagyon hasonló a réteshez, amit szoktam sütni, csak abban tejföllel van összeállítva a tészta. Nagyon finom az is, ki fogom próbálni ezt is, szerintem még sósan is finom is lehet:)

    VálaszTörlés
  3. Ej, de megennék most belőle,egy-két-három darabot!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek és kívánatosak, igazán finomak lehettek! :) A tészta is gyönyörű leveles! :)

    VálaszTörlés
  5. Évánál is láttam több receptet elkészítve ebből a műsorból, egyébként nem is tudnék róla. Pedig szeretem a régi recepteket. Ezt a sütit is tudnám szeretni:-)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta béles! Tetszik a tésztája. Biztos megsütöm, mert itthon rajonganának érte! :o)

    VálaszTörlés
  7. Gerdi, Illéskrisz, köszi nektek is.
    Nagyon szeretem az Ízőrzőket nézni, sok finom, régi, már elfeledett ételt készítenek....

    VálaszTörlés
  8. A túrósoknak nehezen tudok ellenállni! Bár nem is akarok :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Vicuska, már rég sütöttem, de azért finom még :-)

      Törlés