2012. október 30., kedd

Tordai pecsenye fűszeres sültkrumpival


A tordai pecsenye, alatt torockói hímzett terítő

Tordai pecsenyét először Torockón ettünk - vagyis csak ott ettünk, már többször is -, a Bitai Panzióban. Minden alkalommal nagyon ízlett, így most itthon is megpróbálkoztunk vele. Ők mindig hasaaljából készítették, ezért én is azt vettem hozzá. Érdemes olyan darabot választani, amiben kevés a csont.

Hozzávalók: malac császárhús (malac oldalas), pár gerezd fokhagyma, só, bors, zsír, 
a fűszeres krumplihoz: kisebb méretű krumplik, 1-2 evőkanál kukoricaliszt, őrölt bors és kömény, kevéske törött paprika, szárított és morzsolt bazsalikom, zsálya és oregánó.

Elkészítése:
A sütést megelőző este a húst felszeleteltem, megtűzdeltem fokhagymával, sós vízbe tettem, majd a hűtőszekrénybe, és így pácolódott másnapig. Ezt a pácolási módot Aleda konyhájában olvastam, és gondoltam, biztos jót tenne a húsnak egy kis pácolás, puhítás.
Másnap, sütés előtt a húst jól lecsepegettem, és egy lábosban, bő zsírban megsütöttem, kb két és fél óráig, kis lángon, közben egy-kétszer megforgattam a szeleteket. A 80-90 dkg húshoz fél kg zsírt használtam. Az őrölt borssal csak a tányéron szórtam meg.
A fűszeres krumplit érdemes kisebb méretűekből készíteni, hogy csak negyedbe, esetleg hat vagy nyolc felé lehessen vágni. A feldarabolt krumplit vízben előfőztem, fedő nélkül, rövid ideig. Lecsepegtettem, majd beleforgattam a fűszerekkel elkevert kukoricalisztbe. Az így elkészített krumpli nagyon finom lesz, kívül jó ropogós - a kukoricaliszttől -, belül viszont puha marad. Bő, forró olajban sütöttem ki. Az alapötlet innen származik, amit néhány fűszerrel tovább ízesítettem.
Kovászos uborkával tálaltam, ami ilyenkor ősszel is készíthető - konyhában -, ameddig még uborkát és kaprot lehet kapni. Ilyenkor is ugyanúgy készítem mint nyáron, és ugyanolyan finom lesz.

A hússzeletek sós vízben való pácolása - ahogy Aledánál olvastam

Kezd sülni a hús

Már majdnem kész

A krumpli előkészítése, a fűszeres kukoricalisztbe való beforgatása



11 megjegyzés:

  1. Nagyon ínycsiklandó a husi! A krumpli meg különösen, odavagyok a sült krumpliért, bár egyáltalán nem egészséges. Így még nem sütöttem, de tesztelni fogom!

    VálaszTörlés
  2. Ez is nagyon finom lehet!
    A hátterem a http://kepguru.hu oldalról van :)

    VálaszTörlés
  3. Gerdi köszi, a sült krumplit mi is nagyon szeretjük, lehet hogy nem nagyon egészséges, de finom :) Próbáld ki egyszer kukoricaliszttel.
    Jutka köszi, nagyon szép az a sütőtökös kép :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom a hasaalja így sülve, mi is szoktunk készíteni. A tordai pecsenyét viszont csak a mangalica malac csontos karajhúsából készítették.Ja és kofapecsenyének is nevezték a vásárokban. :)

    VálaszTörlés
  5. Lehet hogy korábban kellett volna benéznem hozzád, mert igen megéheztem ennek a finomságnak a láttán! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finomat ettetek, krumplistól-kovászos uborkástól! :)

    VálaszTörlés
  7. Ez aztán egy komolyan isteni finom hus, és pláne a sült krumpli, a kukorica lisztben forgatva, hogy jó ropogós legyen! Guszta a tálalás. Most ez a Tordai, a Torda megyét jelenti?...mert anyukámtol hallottam még régen hogy ők Torda megye részböl voltak...vagy talán tévesztettem egy másik tordával?

    Gyönyörü tájképeket osztottál meg velünk. Nagyon tetszik mindegyik fotó!

    VálaszTörlés
  8. Éva, Hankka, Lilla, köszi!
    Elisabeth, köszi. Jól tudod, ez a Torda az a Torda, amire Te is gondolsz. De Torda megyében van egy Torda nevű város is, ez az étel úgy tudom a a városról kapta a nevét...

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm a választ, Kati! Nem tudtam hogy van Torda nevezetü város is, de a megyéröl már kis koromtol hallottam sok mesét!

    VálaszTörlés