2012. október 25., csütörtök

Karfiolleves



Hozzávalók: egy kisebb, vagy egy fél nagyobb karfiol, 1-2 szál fehér- és sárgarépa, 1 hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, petrezselyem és zellerzöldje, esetleg egy darabka zellergumó, liszt, olaj, só, törött paprika.

Elkészítése:
A  rózsáira szedett karfiolt a felkarikázott répákkal, a hagymával, fokhagymával, petrezselyem- és zellerzöldjével hideg vízbe feltesszük főni. Sózzuk, majd készre főzzük. Vigyázzunk, mert nem jó, ha a karfiol nagyon puhára fő.
Olajból és lisztből vékony rántást készítünk, megszórjuk kevés törött paprikával, és berántjuk vele a levest.

Karfiolt mindig szoktam a fagyasztóba tenni, télire. De előtte blansírozni kell. Egy-két percre forró vízbe kell tenni - közben a lábos maradjon a tűzön -, utána hideg vízzel leöblíteni, majd ha megszikkadt, tehetjük a mélyhűtőbe.  Így télen is készíthető belőle leves, rántott karfiol, vagy párolva vegyes zöldségekkel együtt köret, stb..... Viszont fagyasztott karfiol sokkal gyorsabban puhul.



5 megjegyzés:

  1. De guszta ez a leves!:) Bár gyakran használok karfiolt levesekbe, szinte sosem ő a főszereplő, pedig szeretjük, és meg is érdemelné. Na, majd ezután...:)

    VálaszTörlés
  2. De fincsi is lehet! Én nagyon szeretem a karfiolt, de hátrányos helyzetűvé vált, ugyanis a gyerekek nem eszik meg. Azért néha veszek, s kirántom, vagy rakott karfiol lesz belőle.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom a karfiol leves, nálunk is gyakran készül:) Előfordult már sokszor velem, hogy szétfőztem a karfiolt, de ilyenkor krémlevessé alakítom:)

    VálaszTörlés