2012. október 16., kedd

Gombás tükörtojásos tarja



A tarjának ezt a finom elkészítési módját ismét az "Ízőrzők" műsorában láttam, a szigetbecsei epizódban. Már az adásban látszott, ahogy készült, hogy nagyon finom lehet, és az is lett. Ott nyolc szelet tarjából csinálták, én csak fele mennyiséget sütöttem.

Hozzávalók nálam: 4 szép szelet csont nélküli tarja, 50 dkg gomba, 2 hagyma, 4 tojás, 2 kis doboz tejföl, kb. 10 dkg trappista sajt (nem tudom pontosan, mert nem mértem, ezért lehet több is) só, bors, sült húsokhoz való fűszerkeverék, olaj.

Elkészítése:
A húst kiklopfoltam, sóztam, borsoztam, fűszereztem, olajon elősütöttem, majd felengedtem vízzel, és fedő alatt félig készre pároltam. A hagymát apróra vártam, kevés olajon megdinszteltem, hozzáadtam a feldarabolt bombát, sóztam, borsoztam, rövid ideig megpároltam.
Egy tepsiben egymástól távol elhelyeztem a hússzeleteket, majd a szaftját is ráöntöttem, amiben párolódott. A húsok közé-köré raktam a gombát, szintén szaftjával együtt. A tejföllel teljesen befedtem a gombát, rászórtam a reszelt sajtot, kicsit bele is nyomkodtam a tejfölbe, hogy majd a sütés közben ne égjen meg. Végül mindegyik szelet húsra egy tojást ütöttem rá.
Fóliával lefedtem, és sütőbe tettem. Kezdetben nagyobb, majd kisebb lángon készre sütöttem, a végén egy rövid ideig még fólia nélkül, hogy szép színt kapjon. Tálaláskor a tojássárgáják tetejére paprikát szórtam. Köretnek petrezselymes rizst készítettem hozzá.

A hús elősütése

Már a tepsiben van a hús és a gomba

Tejföllel, sajttal, tojással, sütésre készen

Készre sütve, tálalás előtt



13 megjegyzés:

  1. Ajaj, ezt nagyon elkészíteném és el is fogom:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom, biztos ízleni fog :)

    VálaszTörlés
  3. Istenien néz ki, mint minden nálad, nagyon finom lehet! Gondolom, jó laktató étel! :)

    VálaszTörlés
  4. Hankka, Kati, köszönöm. Valóban laktató volt, és még mutatós is :))

    VálaszTörlés
  5. Micsoda különleges, és nagyon finom gusztusos tojás. El tudom képzelni hogy mennyire finom, és laktatós...muszáj lenne ezt meg enni egy gazdag reggelire, mert el hiszem hogy egész nap nem lennék éhes!

    VálaszTörlés
  6. Olyan finomakat készítesz. Jaj, ez most olyan jól jönne vacsorára... ;-)

    VálaszTörlés
  7. Ez a kaja tényleg finom. A feleségem amikor cigánypecsenyét süt nekem, akkor az egyik részét a húsnak, ahogy szokás, bőségesen megszórja apróra vágott fokhagymával, míg a többi szeletre fél-fél maroknyi vöröshagyma csíkot halmoz. A tiéddel így lesz mesterhármas a vasárnapi ebédünk 03. 29-én.

    VálaszTörlés
  8. Elfelejtettem, hogy a vöröshagymát meg kell dinsztelni. Bocsika!!!

    VálaszTörlés
  9. Elkészítettem, magyon finom,köszönöm! ☺

    VálaszTörlés
  10. Azt szeeszere kérdezni hogy lesz tükör tojás ?
    Ha ennyi ideig kell sütni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy lesz-e tükörtojás nem tudom, a recept ilyen volt, ezzel a címmel, ami nagyon finom lett....

      Törlés