2012. január 9., hétfő

Téli italok és édességek


Forralt bor fehérborból és birsalmakompót

Még tart a tél, jól esik egy pohár forralt bor vagy egy csésze forró vörösboros mézes tea, mellé beigli, mézeskalács, hideg birsalmakompót, vagy éppen a még nyáron készített kandírozott és aszalt gyümölcsök. Kellemes érzés, amikor kint esik a hó - erre sajnos még várni kell - és a jó meleg szobát belengi a fahéj, szegfűszeg, ánizs illata.....

Hozzávalók a birsalmakompóthoz: birsalma, cukor, szegfűszeg, csillagánizs, citromlé.

Elkészítése:
A birset megmossuk, magházát kivágjuk, héját rajtahagyjuk, feldaraboljuk. A főzővízébe egy kis citromlét csepegtetünk, ízlés szerinti cukorral és a fűszerekkel megfőzzük. Lehűtve tálaljuk.
 

Forralt bor vörösborból és karácsonyi bejgli

Hozzávalók a forralt borhoz: fehér- vagy vörösbor, cukor, fahéj (őrölt vagy darabos), szegfűszeg (őrölt vagy egész), csillagánizs, néhány szem kardamom mag (ha van), egy-két csipet őrölt gyömbér.

Elkészítése:
A bort a fűszerekkel és az ízlés szerinti cukorral felforraljuk. Én szoktam egy kis vízzel hígítani, és a felforralás után kicsit állni hagyni, hogy a fűszerek íze jobban kiázzon. Tálalás előtt még egyszer fel lehet melegíteni, hogy jó forró legyen.
A bejgli még karácsonyról maradt, illetve most került elő a fagyasztóból, így ugyanolyan friss, mint a sütés napján. 
 

Mézecskalácspuding, mellette újévi mézeskalács malacka, amit Anyósomtól kaptam

Hozzávalók a pudinghoz: 1 zacskó mézeskalácspuding, vagy vanília ízű, amit őrölt fahéjjal és szegfűszeggel ízesítünk, 3-4 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint), fél liter tej, néhány darab mézeskalács, a díszítéshez: aszalt és kandírozott gyümölcsök, 
a tetejére tálaláskor: tejszínhab.

Elkészítése:
A pudingot a szokásos módon megfőzzük, az üvegtálkákba aljára összetördelt mézeskalács darabokat teszünk, ráöntjük a forró pudingot, tetejét gyümölcsökkel díszítjük. Én cukrozott narancshéjat, aszalt áfonyát, és kandírozott, mini narancsot (ezek nagyon kicsik, a diónál kisebb narancsok, amik egyben vannak kandírozva, nemrég találtam rá a piacon, ahová járok) használtam a díszítéshez.
Ha pudingformákba töltjük, akkor azokat előzőleg hideg vízzel öblítsük ki, ebbe nem kerül mézeskalács. 
 

Vörösboros mézes tea és kandírozott füge, amit még Anyukám készített a nyáron

Hozzávalók a vörösboros mézes teához: szálas tea, és/vagy gyümölcstea, vörösbor, méz.

Elkészítése:
A teát a szokásos módon megfőzzük, mézzel édesítjük, és csészénként 2-3 kiskanál - vagy ízlés szerinti mennyiségű - vörösbort adunk hozzá, aszerint, hogy boros teát, vagy teás bort szeretnénk inni . Szálas vagy darabos gyümölcsteából szoktam főzni, a filterest nem szeretem. Ez a tea a dobozban látható szálas teából és vadcseresznye ízesítésű gyümölcstea keverékből készült.



2 megjegyzés:

  1. Szuper ajánlat! Így sorban kérhetném?

    VálaszTörlés
  2. A forralt bor mindenhez megy :) főleg ilyen hidegben. Próbáljatok ki ti is többféle receptet, én itt találtam jókat http://minu.me/-vinopedia

    VálaszTörlés