A kiflik a vaníliamáztól szép fényesek lesznek |
A kiflik és egy felvágott kifli a tálon - alatta torockói hímzett terítő |
A rahát - a Wikipédia szerint egy török eredetű - gyümölcszselé-szerű, kockára vágott és porcukorba forgatott édesség. Tudomásom szerint Magyarországon nem kapható, de Erdélyben még a kisebb élelmiszerüzletekben is árusítják. Mi először Torockón, a Bitai Panzióban ettünk ilyen kiflit - a receptet a panzió háziasszonyától kértem el - már évekkel ezelőtt is, ami mindig nagyon ízlett, de haza csak idén nyáron hoztunk rahátot, ezért itthon én most készítettem el először, de nem utoljára.
Hozzávalók 32 db kiflihez, a tésztájához:
50 dkg liszt, 5 dkg cukor, kb. 2 dl tej, 2 dkg élesztő, fél tasak
sütőpor, só, 1 egész tojás és egy sárgája, 0,75 dl olaj, 2 kiskanál
keserű kakaópor,
a töltelékhez: rahát, vagy nagyon sűrű lekvár,
a mázhoz: 5 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 0,5-1 dl víz.
Elkészítése:
A
tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt, a lisztben elkeverjük a
sütőport, majd hozzáadjuk a sárgáját és az egész tojást, pici sót, az
olajat, a többi cukrot és a felfuttatott élesztőt. Jól bedagasztjuk,
majd két felé osztjuk, az egyik fele világos marad. A másikba felébe
kevés tejjel belekeverjük a kakaóport, majd jól átgyúrjuk. Mindkét
tésztából 4-4 gombócot formálunk, letakarjuk és fél órát kelni hagyjuk.
Ezután 2-2 gombócot egymásra teszünk, egy világosat és egy kakaósat, és
együtt kerek lappá kisodorjuk, úgy, hogy a kakaós legyen alul. A
kisodort tésztát 8 felé vágjuk, és mindegyik háromszögre egy-egy rahát
darabot, vagy lekvárt teszünk. Kiflikké formáljuk, és ismét fél órát
pihentetjük, majd a fehérjét felverjük, és megkenjük vele a kifliket.
Előmelegített sütőben megsütjük.
Ha
kisültek, elkészítjük a vaníliás mázat. A cukrot a vízzel és a vaníliás
cukorral megfőzzük, majd a kisült kifliket megfürdetjük benne. A tésztából formált 4-4 gombóc |
A kisodort tészta a töltelékkel |
A rahát közelebbről |
A kiflik sütés előtt |
Nagyon de nagyon guszták, és csodaszép a terítőd is.:)
VálaszTörlésKöszi szépen. Igen, a terítő nagyon szép, ezt is Torockón kaptuk, Magditól, a Bitai Panzió háziasszonyától, aki családjával kedves barátunk.
VálaszTörlés