2024. november 11., hétfő

Kacsamell pecsenye 🦆 édesburgonyával és lila pároltkáposztával





Márton napra készült ez a finom sült kacsamell, megelégedtünk ezzel is, mert a liba húsa méreg drága.... Úgy tartja a hagyomány, hogy aki Márton napján nem eszik libát, az egész évben éhezni fog. De talán a kacsa is megfelel majd ennek a mondásnak 😊
Nem egy kihízott állat húsa volt, inkább csak egy kacsagyerek melle 😁, de finom lett. 
Nálunk gyerekkoromban soha nem volt szokás Márton napra libát enni, de kiskoromban még a Nagymamám tömött libákat, és pár kacsánk is volt, emlékszem milyen finoman voltak elkészítve, főleg a májuk, úgyhogy lehet hogy Márton napon is ettünk belőlük, ha nem is tudatosan időzítve. 🦆

Hozzávalók a sülthöz: 1 kacsamell, kacsazsír, só, 
a fűszerek: őrölt bors, szárított-morzsolt kakukkfű, tárkony, egy-két friss ágacska rozmaring és zsálya, 2 gerezd fokhagyma, pár csipet reszelt citromhéj, 
a végén: egy-két kiskanál méz, 
az édesburgonya körethez: édesburgonya (batáta), 
a párolt káposztához: egy kisebb lila káposzta, só, 2-3 kiskanál cukor, köménymag, kevés zsiradék és víz, ízlés szerint ecet.

Elkészítése:
A kacsamellek bőrös oldalát éles késsel átlósan bekockáztam, majd jól besóztam, és befűszereztem.
Kizsírozott jénaitálba tettem, bőrös részével felfelé. A fokhagymát és a zöldfűszereket köré, illetve a húsra tettem. Alá vizet öntöttem, és az edény fedelét rátéve sütőbe tettem.
Közben egy-kétszer kivettem és megnéztem, a zsírjával meglocsoltam a húsok tetejét.
Mikor megpuhult a hús megkentem mézzel, és már fedő nélkül tettem vissza, ameddig szép piros-barnára nem sült.
 
Az édeskrumplit meghámoztam, hullámos vágóval felszeleteltem, natúran, és só és zsiradék nélkül szintén sütőben megsütöttem.

A káposztát késsel felszeleteltem, vékonyra és rövid szálakra. Besóztam, majd kb. fél óra pihenés után elkezdtem párolni. 
Egy teflon edényben kevés olajon cukrot pirítottam, majd hozzáadtam a káposztát. Megszórtam köménymaggal, és így kezdtem dinsztelni. Pár perc után öntöttem rá kevéske vizet, és fedő alatt készre pároltam. A végén ecettel ízesítettem.


A kacsamellek fűszerezése

Bőrös oldala bevagdosva, már a jénai edényben - szinte kitölti az egész edényt....

...és megsülve, ilyen kicsire ment össze 😂




6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki ! És bizony a tavalyi Márton nap óta én se ettem kacsacombot....pedig milyen finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, mi is nagyon ritkán eszünk kacsát, liba pedig már évek óta nem volt az asztalunkon. Csak ne lenne olyan drága....

      Törlés
  2. Nagyon guszta!!! Szerintem a kacsa húsa sokkal finomabb mint a libáé, így elnézve ezt a sült mellet, meg biztos is.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta és finom laktató lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, finom volt, és nekünk pont elég is volt!

      Törlés