2017. április 8., szombat

Kolozsvári bárányborda



Lajos Mari receptje alapján készült ez az ízletes káposztás bárányétel, némi változtatással. Már többször elkészítettem, bárány helyett általában malacoldalassal. Most ismét bárányból készült, mivel Ani, "A Parókia konyhájából" háziasszonya "Ünnepek - Jeles napok!" című blogos játékára is küldöm -   ahova Ani bárányos ételeket vár...

Hozzávalók nálam: kb. 40 dkg bárányoldalas, kb. 10-10 dkg füstölt kolbász és húsos füstölt szalonna, 50 dkg savanyú káposzta, 1 hagyma, zsír, só, pirospaprika, köménymag, 1 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 1-2 kiskanál sűrített paradicsom.

Elkészítése:
A húst feldaraboljuk, sózzuk, majd kevés forró zsiradékon mindkét oldalát hirtelen elősütjük, és félretesszük.
A megmaradt zsiradékban megpirítjuk az apró kockára vágott hagymát, meghintjük pirospaprikával  és hozzákeverjük a sűrített paradicsomot. Hozzáadjuk a savanyú káposztát (ha nagyon savanyú lenne, kimossuk) és az elősütött húst, majd felengedjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje. Megszórjuk a köménymaggal, ízesítjük a zúzott fokhagymával, hozzáadjuk a kicsumázott zöldpaprikát, a hámozott paradicsomszeleteket, s elkezdjük főzni. 
A felszeletelt kolbászt csak később tesszük bele, hisz annak nem kell sok idő. Így együtt készre pároljuk, majd kisütjük a bevagdosott szalonnaszeleteket, és vele együtt tálaljuk a készre főtt ételt. Mellé friss kenyeret kínálunk.

Az oldalas csík, ahogy megvettem



6 megjegyzés:

  1. De jó ízharmónia!!!! Nagyon kívánatos! :)

    VálaszTörlés
  2. Gyerekkorunkban nem kedveltük a bárányhúst. Azóta nem is ettem. De amit készítettél, annyira jól néz ki, hogy vissza nem utasítanám! :-)

    VálaszTörlés