2016. november 28., hétfő

Az idei Adventi koszorúnk és a régi Adventi naptárunk


A saját készítésű Adventi koszorúnk...

...alatt pedig a régi, kedves, téli hangulatú terítő, melyet Anyukám hímzett...



"Az Advent latin eredetű szó, jelentése eljövetel, megérkezés. Az ünnep eredete az V-VI. századra nyúlik vissza, Jézus születésének ünnepére való felkészülés időszaka. Tágabb értelemben a reményteli várakozás, a lelki készülődés ideje.
Az advent 4 hétig tart, a december 25-e előtti negyedik vasárnappal kezdődik. Régen a keresztények advent idején szigorú böjtöt tartottak, hajnalonként pedig szent misére jártak. Ezeket a napfelkelte előtt tartott miséket rotate-nek nevezték. Az advent első napjától vízkeresztig terjedő időszakban tiltották a zajos népünnepélyeket, lakodalmakat.
Az adventi koszorú készítése a XIX. században jött divatba, de a hagyomány gyökerei a pogány korba nyúlnak vissza, amikor örökzöld ágakkal, fagyönggyel, magyallal ünnepelték a téli napéjegyenlőség idejét. Ma hagyományosan fenyőgallyakból készül a koszorú négy gyertyával, melyek advent 4 hetét jelképezik. Minden héten egy-egy újabb gyertyát kell meggyújtani a koszorún. Az ajtóra erősített, gyertya nélküli koszorú a szíves vendégvárást reprezentálja."

Forrás innen.


A szintén saját készítésű "Adventi naptárunk", melyet már sok évvel ezelőtt varrtam...



"A mindenki által jól ismert adventi naptár kitalálója egy Németországban élő édesanya volt az 1900-as években. Az ötletet a kisfia adta, aki minden nap azt kérdezte tőle, még hány nap van karácsonyig? Az anyuka a türelmetlen gyermeknek 24 darab, kétszárnyú ablakot vágott egy kartonra, egy másik papírlapra minden ablak elé helyezett egy cukorkát. A kisfiú minden nap kinyithatott egy cukorkát rejtő ablakot, a napról napra kevesebb meglepetés jelezte neki, hogy nem sokat kell aludnia a Jézuska érkezéséig."

Forrás innen.

Azóta sokféle Adventi naptár készül, kaphatók készen, általában csokival megtöltve, de  készíthető házilag, számtalan ötlet alapján

Ezt az "Adventi naptárt" már rég varrtam, amikor a lányunk még kicsi volt. Szerette, mert kedves kis meglepéseket tartogatott nap mint nap, de polcok alá kötve díszítette a lakást is. Most ismét elővettem, inkább csak dekoráció céljából. De ahol nincsenek kisgyerekek, ott is bele lehet csempészni egy-két apróságot, kedveskedni vele szeretteinknek. Akár egy kis édességet, vagy egy kis üzenetet, vagy bármi mást... A gyerekeknek inkább csokoládét, aszalt gyümölcsöt, keksz félét, stb.... 

A kis zoknik magassága 11 cm, a száruk szélesség 7 cm. Egy délután vagy egy hosszabb este el is készülnek, aki tud varrni, annak nem okoz nehézséget, mert nagyon egyszerű az elkészítésük. Bármilyen maradék anyagból elkészíthető, nem baj ha színesek, mintásak, tarkák, annál mutatósabbak, vidámabbak.
A számokat is géppel hímezhetjük bele - december 1-től 24-ig -, keskeny színes szalagból akasztót varrhatunk rájuk és zsinórra fűzhetjük fel.



6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a koszorú de a naptárad is nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  2. A kedves keresztszemes terítővel igazi az ünnepi hangulat !

    VálaszTörlés
  3. Ötletes, egyszerű, de nagyszerű kézműves tárgyak. Nagyon értékelem azt amit saját kezűleg készítenek, mert abban benne van a készítő szíve-lelke. Sokszor mondták ezt nekem a vásárlóim amikor még árultam a kézműves dolgaimat. Az anyukák keze munkája pedig a legértékesebb minden gyerek számára, akár hány évesek is vagyunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Igen, így van, ahogy írod....

      Törlés
  4. Nálam is saját kezűleg készül. Nagyon ügyes vagy! Üdv, Olgis.

    VálaszTörlés