2015. december 8., kedd

Töltött káposzta - kolbásszal, füstölt hússal


Tálalásra készen...

Már van két töltött káposztám a blogomon, de ez most egy kicsit más.
A receptet egy régebbi Lajos Mari könyvben találtam, amit nagyon kicsi változtatásokkal készítettem el. Nagyon megtetszett a hozzá tartozó kép (próbáltam én is hasonlóan lefényképezni, mert nagyon gusztusosan volt tálalva) és a leírás is, mert pont az én ízlésemnek megfelelő volt! Sok paprikával és füstölt húsokkal.....

...és kicsit közelebbről

Hozzávalók: 40 dkg darált hús, 5 dkg füstölt szalonna, 4-5 evőkanál rizs, 1 közepes hagyma, 1 tojás, 1-2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, törött paprika, szárított csombor, 12 savanyított káposztalevél, 60 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt kolbász, 30 dkg füstölt oldalas, 1-2 babérlevél, 1-2 erős paprika, 2-3 evőkanál paradicsomlé, olaj vagy zsír, 2 evőkanál liszt,
tálaláshoz: tejföl, szalonna, petrezselyem.

Elkészítése:
A füstölt szalonnát apróra vágtam, kisütöttem, kivettem a zsírjából. A hagymát apróra vágtam és a fennmaradt zsírban megdinszteltem. Hozzáadtam a nyers rizst, együtt még 1-2 percig sütögettem.
Ezután a kisütött szalonnát, a hagymás rizst, a tojást, sót, őrölt borsot, a törött paprikát (amit a töltelékből nem szoktam sajnálni), az ízlés szerinti szárított csombort és a zúzott fokhagymát hozzákevertem a darált húshoz. Nyolc evőkanál vízzel az egészet jól összedolgoztam. Víz azért kell bele, hogy a rizs főzés közben tudjon honnan vizet felvenni.
A levelek vastagabb szárát elvékonyítottam (ki-, vagy levágtam). Az összes levelet tányérokra raktam ki, így egyenletesen el tudtam osztani rajtuk a tölteléket. A képnek megfelelően feltekertem. Először vízszintesen hajtottam a levélből a töltelékre, majd egyik oldalán hajtottam rá, utána feltekertem, és a másik végén bedugdostam a levél széleit.
A szálas káposzta felével kibéleltem az edény alját, elosztottam rajta a feldarabolt füstölt húst, és beletettem a babérlevelet. Ráhalmoztam a kész tekercseket és a maradék szálas káposztával betakartam. Megszórtam csomborral (amikor van, lehet friss ágacskát közé tenni), rátettem a tetejére a kolbász karikákat és az erős paprikát. Felöntöttem a kevés paradicsomlével és törött paprikával elkevert vízzel, és készre főztem. 
Mikor készre főtt, paprikás rántással besűrítettem. Ha szükséges ilyenkor - vagy még előtte, a főzés közben is, -  pótoljuk az elfőtt vizet.
Tálalásnál mindegyik húsgöngyölegre tettem egy szeletke kisült szalonnát és egy kis petrezselyem levelet, valamint meglocsoltam tejföllel. A tányérban ki-ki tehet még több tejfölt rá, mert a legtöbben - én nem - így szeretik. És mellé kínáltam a füstölt húst is, és még csípős paprikát is....

A töltelék összeállítása

A káposztaleveleken egyenletesen elosztva a töltelék

A káposztalevél feltekerése

Alulra kerül a káposzta fele és a füstölt oldalas

Rá a húsgöngyölegek

Ismét káposzta, kolbász, és erős paprika

Felengedve a kevés paradicsomlével és törött paprikával elkevert vízzel



5 megjegyzés:

  1. Nagyon termékeny vagy csak úgy ontod a finomabbnál finomabb ételeket. Mi lesz akkor karácsonykor, és az év végén? Ahogy ismerlek biztos maradt még a "tarsolyodban" arra az időre is. Nagyon guszta és nagyon finom ez a töltött káposzta változat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Most éppen kezd kifogyni a "tarsolyom", kell majd valami újat kitalálni :-)
      Ez a káposzta is már hetekkel ezelőtt készült, ideje volt közzétennem.

      Törlés
  2. Ó, be gusztán tálaltad! :) És biztos nagyon finom is. Én nem igazán főzök töltött káposztát, amióta férjhez mentem, 5-6-szor ha főztem összesen. A férjem megeszi, de nem hiányzik neki, ezért azt mondja, amennyit karácsonykor eszik az édesanyjánál, az bőven elég neki egy évre. :P Néha megkívánom én, és akkor összehozok egyet, de vagy valamilyen csirkés-borjús húskeverékkel, vagy zöldségekkel készül. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Edith! Mi szeretjük, de valahogy mégsem készül túl sűrűn. Általában cserépedényben szoktam készíteni, sütőben sütve :-) De ez is nagyon finom volt :-)

      Törlés
  3. Fenséges tálalás, szinte megéheztem a töltött káposztád látványától! :)

    VálaszTörlés