2014. május 14., szerda

Csokis-meggyes márványkalács


Egy szelet a kalácsból

Az egész kalács, kicsit távolabbról...

...és közelről

Hozzávaló a tésztához: 30 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1-2 kiskanál cukor, 1,5 dl tej + a dagasztáshoz, 5 dkg cukor, 5 dkg margarin, 2 tojás sárgája, a barna tésztarészbe kb. 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
a töltelékhez: meggybefőtt, a csokis krémhez: 6-7 dkg csoki + 1 kanál kakaópor (vagy valamivel több csoki - nekem most csak ennyi volt - akkor nem kell kakaó), kb 2 dkg margarin, nagyon kevés meggylé,
a teteje megkenéséhez: tojás,
sütés után a tetejére: fehér- és tejcsoki, 1 kiskanál olaj és kevés tej,
tálaláskor: porcukor.

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttattam a cukros tejben, majd a többi tésztához valóból tej hozzáadásával (nem mértem mennyi) lágy tésztát gyúrtam. Kétfelé osztottam. Az egyik maradt világos, a másikba kevéske tejjel belegyúrtam a kakaót. Meleg helyen kelesztettem.
Közben elkészítettem a tölteléknek való csokis krémet. A hozzávalóit összefőztem, hagytam langyosra hűlni. Ezután először a világos tésztát sodortam ki, kb 30-35 cm-es négyzetté, amit megkentem a krémmel, majd megszórtam a meggyel. Erre került a kisodort kakaós tészta. Végül két oldalról feltekertem mint egy bejglit, úgy hogy középen találkozzon a két tekervény. Tepsibe tettem, és újra kelesztettem.
Ezután megkentem tojással, és előmelegített sütőben megsütöttem. Sütés közben, ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarhatjuk.
Amikor kihűlt, elkészítettem a csokimáznak valót. A fehér- és tejcsokit külön-külön felolvasztottam egy kis tejjel és egy kevés olajjal (kis lábosban, gőzfürdő nélkül), majd először a tejcsokival locsoltam meg, aztán a fehér csokival.
Tálaláskor az édesszájúak meghinthetik még porcukorral.

Nagyin finom, lágy és krémes kalács.

A kétféle megkelt tészta

A kisodort világos tészta, rajta a csokis kém és a meggy,
amiből lehet több is, mert nagyon finom savanykás ízt ad neki....

...majd beborítva a kakaós tésztával

Összetekerve, újra kelesztve, tojással megkenve, sütésre várva

A kisült kalács



15 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett a kalács! Csupa finomság van benne, kitűnő reggeli egy csésze tejeskávé mellé. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Jól kitaláltad, másnap ezt reggeliztem :-)

      Törlés
  2. Éva írta..........

    Nagyon guszta, szép és finom /én kóstoltam/ !
    Minden alkalomra kellemes meglepetés.
    Kicsit munkás, de a sütemények készítése már
    ezzel jár!
    Köszönjük a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Annyira nem volt munkás, a kelesztési és sütési idő alatt lehet mást csinálni :-)

      Törlés
  3. Amikor megláttam a fotókat, én is pont ugyanazt gondoltam, mint az előttem lévők, hogy mennyire guszta. :P Két hete semmit nem sütöttem, mert nem volt időm rá, de most már nagyon ki vagyunk éhezve a finom süteményekre - pláne a kelt tésztára, az mindig jöhet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gabriella! A kelt tészta nálam is mindig jöhet, nagyon szeretem :-) Hasonlóan hozzád, én is már rég nem sütöttem semmit :-)

      Törlés
  4. Nagyon guszta ! Igazi csemege lenne most számomra! Sajna hogy nem én vagyok az az Éva aki kóstolta:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Éva! Sajnos már elfogyott, így nem tudok küldeni neked .-)

      Törlés
  5. Hú, de szép kalácsot sütöttél! Ráadásul csupa csoki- nagyon szeretném:-)

    VálaszTörlés
  6. Megint finomat készítettél, imádom a kelt tésztát. Lennék kosztos nálad.

    VálaszTörlés
  7. Gerdi, Lívia köszönöm nektek is :-)

    VálaszTörlés
  8. Micsoda különleges finomság a kelt csokis-cseresznyés kalácsod, Katalin! De szeretnék belőle egy szeletet reggelire. Nagyon guszta, és finom, az biztos:)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép, s biztos finom is:)

    VálaszTörlés
  10. De jól hangzik a recept, tényleg nagyon finom lehet ez a kalács! :) A csoki-meggy páros mindig finom! :)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon mutatós is, finom is a kalácsod! Hasonlót sütöttem már én is.
    A fotóid pedig profi fotók!

    VálaszTörlés