2014. január 14., kedd

Almás-mazsolás fonottkalács


A frissen felvágott kalács

Kicsit közelebbről...


Télen szeretek kelt kalácsokat sütni, finom ilyenkor az almás, fahéjas töltelék. Kalácsot reggelire is szoktunk enni, ami nagyon finom egy kis lekvárral megkenve. Főleg az ilyen, nem túl édes kalácshoz illik jól a lekvár.

Másnap őszibaracklekvárral megkenve egy bögre kakaóval finom reggeli volt

Az Erdály.ma oldalán láttam meg nemrég ezt a finom fonott kalácsot. Ott almás citromos kalács néven szerepelt. Hogy kinek a receptje, azt sajnos nem tudom. Kicsit változtatva rajta, a tölteléket gazdagítva készítettem el.

Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1,5 dl tej az élesztő kelesztéséhez + még kevés ha kell a dagasztáshoz, 5-6 dkg cukor, 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 1 tojás sárgája, 2-3 evőkanál tejföl, 1 citrom reszelt héja,
a töltelékhez: 3 db közepes alma, 4-5 dkg cukor, citromlé, ízlés szerint fahéj és mazsola, zsemlemorzsa,
a kalács megkenéséhez: tojás

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttattam az 1-2 kiskanál cukorral elkevert tejben, majd a többi hozzávalóval lágy tésztát dagasztottam. Kétszeresére kelesztettem, három részre osztottam, mindegyiket kb 20-25 x 40 cm nagyságra sodortam ki.
A töltelékhez az almákat meghámoztam, lereszeltem, és citromlével meglocsoltam. Hozzákevertem a cukrot és a fahéjat, majd elosztva mindhárom kisodort tészta közepére kentem, amit előzőleg meghintettem zsemlemorzsával. Megszórtam a mazsolával, lazán feltekertem és összefontam. Sütőpapírral bélelt kalácsformába helyeztem, majd ismét kelesztettem, kb 20 percet. Ezután tojással megkentem és előmelegített sütőben megsütöttem.
Ha nagyon pirulna, barnulna a teteje, alufóliával takarjuk le. Csak akkor szeleteljük fel, ha már kihűlt.

A töltelék

Már összefonva

A tepsiben sütés előtt....

...és kisülve



9 megjegyzés:

  1. Látszik rajta, hogy milyen finom a kalács. :)

    VálaszTörlés
  2. Furcsa módon nálam is a téllel asszociálódnak a finomabbnál finomabb kalácsok :) Nyári kánikulában kerüljük a sütő bekapcsolását. Tényleg finomnak látszik!!

    VálaszTörlés
  3. De jó, almás kalácsot még nem sütöttem! Megint tanultam valamit:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is újdonság volt, magamtól eszembe sem jutott volna ilyet kitalálni :-)

      Törlés
  4. Csatlakozom én is, finomnak látszódik és biztos, hogy az is:) Az a lekváros szelet meg annyira csábító, kivenném a képernyőről:)

    VálaszTörlés
  5. Én is szívesen elfogadtam volna reggelire! :)

    VálaszTörlés
  6. Trollanyu, Marcsi köszi szépen!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon finom lehet ezzel a töltelékkel, és a tésztája is nagyon tetszik! :) Tökéletes! :)

    VálaszTörlés