2014. január 18., szombat

Mákos hamuzsák

A hamuzsákok a tálon....

...és közelebbről, az egyik kettévágva

Még az ősszel sütöttem ezt a hamuzsákot, amikor már elfogyott a diónk, új még nem volt, a piacon pedig csillagászati árat kértek a tavalyiért. Ezért mákkal sütöttem, így is jó lett, bár nem annyira finom, mint az igazi a dióval, a Torockói hamuzsák.  De aki szereti a mákos sütiket, annak biztosan nagyon ízlene így is.
Kicsit egyszerűsíteni akartam a tészta kisodrását, ezért nem készítettem 48 kicsi golyót, ahogy az eredeti torockói recept is írja, hanem az egész tésztát egyben sodortam ki, és utána daraboltam.

Hozzávalók a mostani változatomhoz, a tésztához: 25 dkg liszt, 25 dkg vaj, 5 tojás sárgája,
a töltelékhez: 5 tojás fehérje, 25 dkg cukor, 25 dkg (talán kicsit kevesebb is elég bele) darált mák, 1 citrom reszelt héja,
a cukorba való forgatáshoz: porcukor és vaníliás cukor.

A tészta hozzávalóit összegyúrtam, majd egy napra hűtőbe tettem.
Másnap először a tölteléket készítettem el. A tojásfehérjét felvertem, majd hozzákevertem a darált mákot, a cukrot és a reszelt citromhéjat. A tésztát négy részletben sodortam ki, mindegyiket 12 kis négyzetre vártam (összesen 48 lett), mindegyikre egy-egy kanál tölteléket tettem, és a képeken látható módon feltekertem. Előmelegített sütőben megsütöttem. Hamar készek lesznek, vigyázni kell, ne hogy túlsüljenek.
Még forrón vaníliás cukorral elkevert porcukorba forgattam őket.

A kisodort tésztán a töltelék

Közelebbről....

A hamuzsák feltekerése

Sütésre készen

A kisült sütemények, a porcukorba való beforgatás előtt

11 megjegyzés:

  1. Így, mákkal még kormos is, nem csak hamus:-)
    Még nem ettem ilyen sütit. A diós biztos, jobban ízlene, de a mákost sem vetem meg! Jó omlós lehet a tésztája. Egyszer én is elkészítem, szeretem a hagyományos recepteket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mákosat én is most sütöttem először :-)

      Törlés
  2. Miért nevezik hamusnak? Pláne akkor, ha nem mák, ami tényleg kormos, hanem dió van benne. Biztos finom lehet, de én lehet hogy lekvárt - pl. szilvalekvárt - teszek bele ha elkészítem. Ugyanis a legjobban a lekváros sütiket szeretem. A férjemnek jöhet a diós, mákos is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom miért ez a neve, de az eredeti Torockói hamuzsák diós töltelékű. Szerintem úgy a legfinomabb :-)

      Törlés
  3. Nagyon jópofa ez az elkészítési mód. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Lilla! Süssél egyszer ilyet, vagyis az eredeti Torockói hamuzsákot, és meglátod kedvenc lesz :-)

      Törlés
  4. Jöhet a diós és a mákos is, nagyon finom ehet! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon csábító sütit sütöttél!!!

    VálaszTörlés
  6. Mákkal is nagyon fincsi lehet, guszták! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...