2012. május 22., kedd

Kölestorta



A hétvégén szülinapokat ünnepeltünk. Férjemmel mindketten májusiak vagyunk, neki már szombaton volt a születésnapja, nekem majd 28-án lesz. Egy Haas Rákóczi túrós pudingpor - mely három vaníliással volt összecsomagolva, külön kapni nem lehet -, zacskóján olvastam a receptet, amit némi változtatással  készítettem el. Finom lett, csak a tésztája nekem kicsit tömörnek tűnt.

Hozzávalók az én változatomhoz, a tésztához: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 3 dkg hántolt köles, tej, 1 tasak vaníliás cukor, 1 csapott mokkáskanál sütőpor, kb. 5 dkg aszalt sárgabarack,
a töltelékhez: 1 tasak Rákóczi túrós pudingpor, fél liter tej, ízlés szerint cukor, 25 dkg túró, 1 citrom, 2,5 dl tejszín, 5 púpozott kiskanál zselatin, 7-8 dkg hántolt köles és hozzá megfőzni tej, 10 dkg aszalt sárgabarack és sárgabaracklekvár,
a díszítéshez: aszalt sárgabarack és aszalt áfonya, tálaláshoz tejszínhab.

Elkészítése:
Először a tésztát készítettem el. A kölest kb. 25 perc alatt tejben megfőztem, a tojásokból a cukorral, vaníliás cukorral, sütőporral és a liszttel piskótát készítettem, hozzáadtam az apróra feldarabolt aszalt sárgabarackot, és hozzákevertem a még meleg megfőtt kölest. Kivajazott, lisztezett csatos torta formában (23-24 cm átmérőjű) megsütöttem.
A töltelékhez szintén először a kölest főztem meg tejben. A pudingport fél fél liter tejjel és 5 evőkanál cukor készre főztem, a tejszínt felvertem, a túrót villával összetörtem, az aszalt barackot szintén kis kockákra összevágtam.
Ezután a megfőtt kölest, a pudingot, a túrót, az aszalt sárgabarackot és a tejszínhabot óvatosan összekevertem, még adtam hozzá cukrot, a citrom reszelt héját és a fele levét, valamint két-három evőkanál sárgabaracklekvárt.
A zselatint vízben megfőztem, és még melegen a töltelékhez kevertem. A tésztát visszahelyeztem a tormába, megkentem lekvárral, és ráöntöttem a tölteléket, ami először nagyon híg volt.
Hűtőszekrénybe tettem, és amikor már kicsit megdermedt kidíszítettem. Másnap levettem róla a formát, és már lehetett szeletelni. Tejszínhabbal tálaltam.

A torta belseje



12 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett a tortád, és ki fogom próbálni, majd átültetem zila formára, mert már sokszor ki akartam próbálni az országtortát, de az nekem túl macerás volt eddig, ez a verzió kicsit könnyebbnek tűnik, szóval ha nem gond viszem a receptet, hétvégén a vendégeknek ajándékba...:)

    VálaszTörlés
  2. De szép lett! Nekem nagyon tetszik!! A recept elolvasása alapján szerintem ízlene is nagyon... ;-)

    Boldog születésnapot kívánok Nektek! :D

    VálaszTörlés
  3. Lilla, Gabriella, köszi. Próbáljátok ki :)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű a torta, nagy kedvencem a köles, egyszer kipróbálom:) Boldog szülinapot kívánok mindkettőtöknek:)

    VálaszTörlés
  5. Boldog szülinapot a férjednek! :) Nagyon szép lett a tortád, kívül-belül! Érdekes lehet a kölessel, de nagyon finomnak látszik! :)

    VálaszTörlés
  6. De jól hangzik! Bár kölest még nem ettem. Mindegy, a lényeg, hogy igencsak étvágygerjesztően néz ki!
    Én is vettem olyan pudingcsomagot, de a receptre fel sem figyeltem.
    Még el nem felejtem: sok boldog szülinapot Mindkettőtöknek!!!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon boldog születésnapot kívánok mindkettőtöknek. Ugye milyen jó májusinak lenni, én már csak tudom! ;D A torta gyönyörű lett és sajnálom, hogy nem kóstolhattam!!! Szívesen megtettem volna! :))

    VálaszTörlés
  8. Boldog szuletesnapot kivanok nektek, milyen jo hogy egyutt dudjatok unnepelni ferjeddel.

    Kati, a torta, gyonyoru, es az ize is szuperb!

    VálaszTörlés
  9. Isten éltessen benneteket nagyon sokáig! Boldog szülinapot kívánok sok szeretettel pont ma van a Te napod! A tortád nagyon jól néz ki, finom lehetett !

    VálaszTörlés
  10. Köszi lányok mindnyájatoknak, nagyon aranyosak vagytok! Péntek este jöttünk meg Erdélyből, ezért válaszolok csak most.

    VálaszTörlés
  11. Nagyon finom lehetett!Januárban én is ilyen tortát kaptam a családomtól.Ők sütötték.A szobából ki sem jöhettem még el nem készült.:-)))Pihentem egésznap.Ők meg serénykedtek a konyhában.
    Rákóczi túrós pudingról még nem is hallottam.Hol lehet ilyet venni?

    VálaszTörlés
  12. Köszi Nelli! Jó lehetett, amikor megleptek a tortával :)
    A Rákóczi túrós pudingpor ha jól emlékszem Haas gyártmányú volt, és másik két vaníliás pudinggal volt összecsomagolva. Még a kora tavasszal vettem, azóta nem is láttam ilyet...

    VálaszTörlés