|
Inkább tulipánok, mint banánok |
|
Mind a hat darab a tálon |
Orosházi banánról először akkor hallottam, és láttam, mikor a
komáromi Monostori erődbe látogattunk, és ott a "Sütőipari emléktár" elnevezésű kiállítást megnéztük, ahol igazi tésztából készített péksütemények láthatóak. Már akkor megtetszettek, de csak mostanában szántam rá magam, hogy elkészítsem.
A Magyar Pékszövetség leírása szerint:
"Az orosházi banán vörösesbarnába hajló, aranysárga színű, fényes, barázdált felületű, férfitenyérnél kicsit nagyobb (11-12 cm széles, 9-10 cm hosszú), lapos (I,5-2 cm), félig lefejtett banánra emlékeztető alakú, 70-75 g tömegű termék. Szemcsés, rásült kristálycukor díszíti, amely a süteményjelleget ízében is hangsúlyozza. Bélzete egyenletesen apró lyukacsos, kissé tömött.
Búza finomliszt, margarin, cukor, tej (újabban tejpor), élesztő, tojás (újabban tojáspor), só felhasználásával készül.
A történeti emlékezet szerint a termék a XIX. század második felében született. Pável Bertalan sütőmester apjánál tanulta ki szakmáját. Több helyen volt segéd, míg 1913-ban Szarvason önálló nem lett. Innen vonult be az orosz frontra katonának. Fogságából Orosházára tért vissza, ahol megnyitotta műhelyét. Itt készítette első különleges alakú briósát. Alkotása olyan jól sikerült, hogy a péksütemény egyre kedveltebbé vált, és a vásárlók az alakjáról megnevezve keresték a péknél a "banánt". Így született meg az orosházi banán, melyet ma már számos nagyüzem készít."
Hozzávalók az én változatom szerint, 6 db tésztájához: 30 dkg liszt, 1 egész tojás, 5-6 dkg margarin, 2,5 dkg élesztő, 1,5 dl tej + ha kell a dagasztáshoz, kb 3 evőkanál cukor,
a töltelékhez: olvasztott margarin, fahéj, cukor,
a teteje megkenéséhez: tojás.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit bedagasztottam, majd duplájára kelesztettem. Ekkor hat felé vágtam, mindegyikből kis cipót formáztam, és egyenként oválisra kisodortam, kb. 15 x 22 centiméteresre. Megkentem őket olvasztott margarinnal, megszórtam fahéjas cukorral, és feltekertem. Mindkét végén bevágtam, a képek szerint, majd a hosszabbik bevágásnál teljesen visszahajtottam. Már akkor éreztem, hogy ez enyémek nem lesz olyanok, mint a kiállítási darabok, ezért inkább tulipán formát próbáltam kialakítani. Tepsibe tettem, megkentem tojással, megszórtam kristálycukorral, és előmelegített sütőben megsütöttem.
Nagyon finom és mutatós sütemény.
|
A hat felé vágott kis cipók egyike |
|
Kisodorva, megkenve vajjal, megszórva fahéjas cukorral |
|
Összetekerve, mindkét oldalán bevágva |
|
A kialakított tulipán forma |
|
Már a tepsiben, megkenve tojással, sütésre készen |
|
És végezetül a komáromi erődben, a múzeumban kiállított orosházi
banánok, melyek egy kicsit másképp néznek ki, mint az enyémek |
Csodásan néz ki ez a sütemény! Ahogy ránéztem rögtön az jutott az eszembe hogy milyen finom lehet fahéjjal és látom hogy azzal van!Nem tudom hogy tudnám kivitelezni első nekifutásra mert nagyon tetszik, a Tiéd nagyon szép!
VálaszTörlésJaj istenem micsoda gyönyörű formázás! Nagyon ügyes vagy! Ezt elrakározom és ki fogom próbálni! :)))
VálaszTörlésÉva, Petra, köszi. Próbáljátok ki, nem bonyolult az elkészítése.
VálaszTörlésEz gyönyörű, tényleg tulipán, nem banán:)
VálaszTörlésDe szépek! Ha legközelebb kelt tésztát készítek, ezt fogom kipróbálni! Szuper!
VálaszTörlésNagyon szépek lettek, és biztosan eszméletlen finom is!
VálaszTörlésCsodaszépek! A héten le voltam robbanva egy kicsit, de ahogy jobban leszek nekiveselkedem! Talán az egyik legszebb és legötletesebb kelt tészta amivel eddig találkoztam. Én beleszerettem, csak gratulálni tudok Neked!
VálaszTörlésValami gyönyörü formázás...tényleg ugy néznek ki mind a tulipánok.
VálaszTörlésGuszta, és finom, méghozzá!
Köszönöm mindenkinek!
VálaszTörlés