2012. május 16., szerda

Kínai sertéscomb ropogós zöldségekkel


Ha mód van rá, ne villával, hanem pálcikával együk

Kínai ételek régebben is sokszor főztünk, hasonló módon, mint ez a mostani. Aztán amikor "bejöttek a divatba" az  Uncle Ben's szószok, akkor már csak azzal készítettük. Most ismét visszatértem a régebbi elkészítési módhoz.

Hozzávalók: kb. 40 dkg sertés comb, szójaszósz, kínai (wok) fűszerkeverék, kb. egy hüvelykujjnyi friss gyömbér gumó, őrölt gyömbér, őrölt koriander, házi ötfűszer keverék (csillagánizs, szecsuáni bors vagy chili, szegfűszeg, édeskömény és fahéj porrá őrölt keveréke), olaj, 2-3 kiskanál paradicsompüré, 3-5 cl brandy, 1 póréhagyma, bambuszrügy konzerv, szójababcsíra konzerv, mini kukorica (savanyúságként vettem), 1 szál sárgarépa, néhány szelet piros húsú paprika,
a végén a besűrítéshez: étkezési keményítő.

Elkészítése:
A húst kis kockákra feldaraboltam, jól meglocsoltam a szójaszósszal, megfűszereztem az őrölt gyömbérrel és korianderrel, valamint a kínai- és ötfűszer keverékkel, majd egy napra hűtőszekrénybe tettem.
Másnap a húst forró olajon, nagy lángon jól megpirítottam, felengedtem egy kis vízzel, hozzáadtam a paradicsompürét, a brandyt, és az apróra feldarabolt, hámozott nyers gyömbért. Sózni nem kell, mert a szójaszósz és a kínai fűszerkeverék is elég sós.
Fedő alatt félpuhára pároltam, majd a felszeletelt póréhagyma egy részét hozzákevertem. Közben többször megkevergetem, az elfőtt vizet pótoltam. A többi póréhagymát nagyon kevés olajon megsütöttem-megpároltam, csak annyira, hogy még ropogós maradjon.
A sárgarépát és a paprikát vékony csíkokra daraboltam, és hasonló módon, rövid ideig (pár percig, fedő nélkül) pároltam. A kis kukorica csöveket feldaraboltam, a bambuszrügy és a szójababcsíra konzervekkel nem volt teendőm. Amikor a hús már megpuhult, egy kis keményítővel besűrítettem.
A zöldségeket csak ezután kevertem hozzá, hogy főzni ne kelljen tovább őket, de azért jól összerottyanjon a hússal, és még tálaláskor is ropogósak maradjanak.
Köretnek párolt rizs való hozzá.

A zöldségek fentről jobbra haladva: mini kukorica darabok, sárgarépa
csíkok,  póréhagyma szeletek, paprika csíkok, bambuszrügy szeletek,
és középen a szójabab csíra

A húst nagy lángon megpirítjuk

A már hozzáadott paradicsompürével elkezdjük főzni



12 megjegyzés:

  1. Ha tudnád, hogy ennek az ételnek mekkora rajongója vagyok...Csak egy a baj, hogy a Párom nem szereti a kínait, szóval kénytelen vagyok egy adagossat csinálni mindig. Ma nálam is ázsiai ízvilág lesz, mert napok óta kívánom...:)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Lilla. Mi mindannyian nagyon szeretjük, mostanában elég sűrűn főzöm. Neked pedig jó étvágyat a mai ázsiai ízekhez :)

    VálaszTörlés
  3. Én még sosem ettem ilyet, de szívesen megkóstólnám:) Most nemrég kaptam ajándékba kínai ötfűszer keveréket, hátha egyszer kipróbálom:)

    VálaszTörlés
  4. Ó, de nagyon finom lehet.Még soha nem ettem pálcikával de vállalnám hogy úgy egyem csak megkóstolhatnám.Nagyon guszta. Jó az új fotód!

    VálaszTörlés
  5. Kati, ha már van fűszered, próbáld ki egyszer, nagyon finom.
    Éva, neked is tudom ajánlani, kicsit más mint a magyaros ételek, de tényleg finom, főleg ha pálcikával eszed :)
    Az új kép most készült május 1-én, a Szentendrei-szigeten, már untam a régit :)

    VálaszTörlés
  6. Eddig én is "bolti" mártással készítettem, de nagyon tetszik ez a recept, van is itthon egy üveg bambuszrügy konzerv, meg talán kukorica is. Ki is próbálom, nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  7. Imádom:)Kedvencem az ázsiai konyha:) Pálcikával megpróbálkozunk mindig, de nem nagyon megy:)

    VálaszTörlés
  8. Én bizony nekiállnék villával:-) Nagyon jól néz ki! Én is hasonlóan szoktam készíteni, jó sok zöldséggel, s még a gyerekek is szeretik!

    VálaszTörlés
  9. Hannka, köszi. Próbáld ki egyszer házilag, bár biztos hogy más, mint a bolti. Nem tudom mit tesznek bele, de az is nagyon finom.
    Trollanyu, Gerdi, köszi. Mi mindig pálcikával esszük, villával nem is lenne jó íze, szerintem :) de annyi biztos, hogy úgy más az íze :).
    Nekünk már elég jól megy a pálcikázás :) A férjem még a 80-as évek elején a munkahelyéről járt egyszer Kínában, és és is már lassan 30 éve ismerkedem a kínai ételekkel és a pálcikával való evéssel, úgyhogy nincs gond vele, és a lányunk is csak pálcikával eszik, mármint a kínai kaját :)

    VálaszTörlés
  10. Ez az étel nagyon a kedvemre való! Imádom a kínai ételeket, mégis ritkán készítek (talán a túl sokféle fűszer miatt - pedig fűszerrajongók vagyunk a férjemmel, rengeteg fűszer van itthon, de még ettől is fokkal több fajta kellene). Nagyon szívesen megkóstoltam volna nálad ezt a "kajcsit". :P

    VálaszTörlés
  11. Kati, én is gyakran készitek Kinaias dolgokat, és bizony van pálcikánk is de szivesebben villával esszük.
    Igazán finomság, és a füszer, meg persze a ropogós zöldség ami hiressé teszi. Finom a szósz is, rizsával nagyon, de nagyon finom!

    VálaszTörlés
  12. Gabriella, köszi, majd legközelebb küldök kóstolót :)
    Elisabeth neked is köszi. Próbáld ki egyszer pálcikával enni, úgy sokkal finomabb lesz :)

    VálaszTörlés