2012. február 16., csütörtök

Kenyér házilag, avagy szezám- és lenmagos cipó



Hozzávalók 2 db kis kenyérhez: 35 dkg kenyérliszt, só, 2 dkg élesztő (nekem kicsit több volt), 1 tojás sárgája, 2 evőkanál olaj (én olívaolajat használtam), 1 dl langyos tej, 1 dl langyos víz, 1 kiskanál cukor, a teteje kenéséhez: tojás.

Ezt a receptet a  komáromi "Nagyi titka" lisztek mellett találtam az üzletben, még karácsony előtt. Már akkor nagyon megtetszett, de csak most próbáltam ki, némi változtatással. Egy kis kenyeret sütöttem csak, fél adagból, próbaképpen. Az eredeti receptben tökmagos bagettként szerepel, de én egy 25 cm-es formában sütöttem (gondoltam így nem tud széltében terjeszkedni), így egy aranyos kis "formakenyér" lett belőle.

Elkészítése:
A cukros tejben felfuttattam az élesztőt. A lisztben elkevertem sót, az olajat, a tojássárgáját, hozzáadtam a felfutott élesztőt és a vízzel jól bedagasztottam. Meleg helyen duplájára kelesztettem, majd hosszúkás cipót formáztam belőle, és sütőpapírral bélelt formába tettem. Megkenten tojással, megszórtam szezám- és lenmaggal, majd még fél órát kelesztettem a formában.
Előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt sült meg. Közben, félidőben kiemeltem a formából, áttettem egy tepsibe, hogy az oldala is átsüljön, a tetejét viszont letakartam sütőpapírral, mert már kezdett pirulni.
Nagyon finom lett, még langyosan ettük a töpörtyűkrémmel.

A sütőformában

Készre sütve...

....és felvágva



6 megjegyzés:

  1. Csodás lett a kenyered! Lehet hogy kipróbálom majd igaz nekem csak sima finomlisztem van amit használok és szezámmagom. Ez szerintem nem probléma. Nekem is van egy kicsi formám amiben pont jó lesz. Nagyon finom lehetett a töpörtyűkrémmel.

    VálaszTörlés
  2. Éva, köszi. Gondolom sima lisztből is ugyanolyan jó, próbáld ki, finom.

    VálaszTörlés
  3. P.Éva írta........

    Ez tényleg fantasztikus.
    Katóka, nekem viszont nem sikerült
    megkóstolni. Ugyanis azt írtad, hogy itt lehet megkóstolni. Na mindegy majd legközelebb......
    egészségetekre!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, majd legközelebb megkóstolhatod :)

    VálaszTörlés
  5. Imádom a kenyeredet...valami gyönyörüséges! Én is szivesen kipóbálnám a finom receptet!

    VálaszTörlés
  6. most ez egy kész csapda. mi tetszedjen az ember jányának?
    a kenyér?
    a kence?
    az itóka?

    oké, ebben a sorrendben jöhet(ne) is.

    VálaszTörlés