2012. február 4., szombat

Gyömbéres kacsamell


A kacsamell ananásszal, sült póréhagymával és kukoricás-sárgarépás rizzsel

Hozzávalók: 1 kacsamellhez 1 darab friss gyömbér, kb. 3-5 dkg, és/vagy gyömbérpor, 1 lime (zöld citrom), őrölt bors, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál étolaj, 3-4 evőkanál szójaszósz, esetleg még só (mert a szójaszósz is sós), 1-2 friss chili (nálam fagyasztott), 2 gerezd fokhagyma,
a körethez: rizs zöldségekkel (kukorica, sárgarépa, ...), konzerv ananászkarikák, sült póréhagyma vagy újhagyma.

Elkészítése:
A kacsamellről leválasztjuk a hájréteget, a húst csíkokra vagy kockákra vágjuk.
Az olajakból, a szójaszószból, az őrölt borsból, a lime levéből és reszelt héjából, valamint a lereszelt gyömbérből páclét készítünk, hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát és chili paprikákat is. Ebbe forgatjuk bele a húst, jól átkeverjük, és egy napig hűtőszekrényben tartjuk.
Másnap a páclével együtt serpenyőbe tesszük, hirtelen, nagy lángon átsütjük, olajat már nem kell hozzáadni. Ezután felöntjük vízzel, és fedő alatt kis lángon puhára pároljuk. Időnként megkeverjük, az elfőtt vizet pótoljuk, de mindig csak keveset öntsünk bele. Ha kell, még sózzuk, és ízlés szerint gyömbérpor is adható még hozzá. Kb. két-két és fél óra alatt puhul meg.

A recept alapötlete a Nők Lapjából származik, de ott kacsacombból készült, és köret sem volt konkrétan megadva. Én párolt rizst készítettem hozzá kukoricával, sárgarépával, valamint sült póréhagymát, amit ferde szeletekre vágtam, és kevés olajban közvetlenül az ebéd előtt sütöttem meg, ezen kívül ananászkarikát tálaltam mellé, ami szerintem jól illik a kacsához, és finom is volt hozzá. 
A hájat még előző nap - amikor a húst pácoltam -, kisütöttem, finom kis töpörtyű lett belőle, csak sajnos kevés, de zsírja viszont sok lett, és az is nagyon jó ízű.

A kacsamell, még rajta a hájréteg

Az összevágott hús és a többi hozzávaló

A bepácolt hús

A sütés megkezdése

A felszeletelt póréhagyma



2 megjegyzés:

  1. Hú, csak nyelek nagyokat, isteni finom lehet:) Imádom a gyömbért, ez a kombináció pedig nagyon tökéletes.

    VálaszTörlés
  2. Kimondottan különleges finomság...imádom a kacsa hust, és ezen a módon készitve nagyon guszta, és finom! Jó kis recept, igazán tetszik a tálalás is, mint mindent amit készitesz!

    VálaszTörlés