2012. február 22., szerda

Bolognai tepsis tészta


Két szelet a tányéron

Hozzávalók: 20-23 dkg "tollhegy" (penne) tészta, de lehet orsótészta is, 30 dkg darált hús, 1 nagyobb hagyma, só, olaj, kevés pirospaprika, bazsalikom, kakukkfű, oregánó (ebből lehet jó sok :)) , 0,5 dl vörösbor, 2 dl tej, kb. 2,5 dl házi spagettiszósz (nekem mindig van itthon, a szüleim szokták befőzni ősszel), vagy valamilyen más spagetti vagy makaróni szósz, esetleg paradicsomlé, 10-15 dkg reszelt sajt.

Bolognai rakott tésztát régebben Maggi zacskós porból készítettem, nem tudom miből csinálták, de finom, ízletes volt. Mostanában már nem kapni, ezért házi készítéssel próbálkoztam, de így talán kevesebb tartósítószert, adalékot.... eszünk meg :)  és ez sem utolsó szempont. Kicsit talán tovább tart az elkészítése, de így is finom lett.

Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a hús, fehéredésig pirítjuk, majd rászórjuk a pirospaprikát és felengedjük vízzel. Ezután sózzuk, fűszerezzük, hozzáöntjük a valamilyen paradicsomos szószt, a vörösbort, és fedő alatt kb. 20 percig pároljuk, végül belekeverjük a tejet.
Nem baj ha jó lucskos, ha kell, még egy kis vizet is adhatunk hozzá, mert a száraztésztának meg is kell puhulnia.
Egy tűzálló tálat vékonyan kikenünk vajjal vagy olajjal, beleszórjuk a száraz nyers tésztát, erre öntjük a készre főtt ragut, majd a tetejére szórjuk a reszelt sajtot, és sütőbe tesszük.
Ajánlatos az elején egy kis ideig fóliával lefedve sütni, hogy a tészta tudjon puhulni. Kb. 30-35 perc alatt sül meg.

A megfőtt ragu

Hozzáöntöm a tejet

A ragu és a tészta

Végül rászórom a sajtot

Készre sütve



6 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon ínycsiklandónak néz ki:)

    VálaszTörlés
  2. Jól néz ki. Ez jolly-joker étel! Mindenki szereti. :)

    VálaszTörlés
  3. Hú, ezt én most úgy megenném!! Nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom, jobb is, hogy nem kaptál a boltiból, szerintem csak nyertél ízben is a saját kreativitásoddal :)Nekem is ugyanilyen edényem van, amiben a szószos húst sütötted! Szeretem.

    VálaszTörlés
  5. hát nekem a tészta nyers maradt :( fólia alatt kellett volna sütni??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen! A ragunak jó hígnak, levesesnek kell lennie, hogy benne "megfőljön" - megsüljön a tészta. De a fólia alatti sütés is jó megoldás, hamarabb megpuhul a tészta. Én általában nem szoktam rátenni fóliát.
      Remélem legközelebb jobban fog sikerülni!

      Törlés