2011. november 20., vasárnap

Hidegtál aszpikos füstölt sertésnyelvvel és töltött tojással


Az aszpikos nyelv a töltött tojásokkal, sajttal díszítve

Hozzávalók az aszpikos nyelvhez: egy füstölt sertésnyelv, egy kisebb vagy közepes sárgarépa, borsó, só, őrölt bors, rózsabors, kb 2 dl víz és hozzá 4 púpozott teáskanál zselatin, 
a töltött tojáshoz:  tojás, só, bors, mustár, majonéz, vaj vagy margarin, tojásonként egy savanyú uborka, 
a díszítéshez: néhány kis kocka piros húsú paprika és füstölt sajt.

Elkészítése:
A nyelvet két-három darabra vágjuk és sós vízben megfőzzük. A borsót és a sárgarépát is külön megfőzzük sós vízben. Ha készre főttek, a nyelvet és a sárgarépát is kisebb darabokra vágjuk, és egy kb. 4 dl-es tálkát kibélelünk átlátszó fóliával, amiben elrendezzük a nyelv és zöldségdarabokat.  Ezután megfőzzük az aszpikot, sózzuk, borsozzuk, és ráöntjük sz előzőekre, elszórtan beletesszük a rózsaborsot, ami finom, pikáns ízt ad neki. Hűtőszekrénybe tesszük, kb. 2 óra múlva már megszilárdul, majd a fólia segítségével könnyen kiemeljük a tálkából, és már szeletelhető is.
A töltött tojásokhoz a tojásokat megfőzzük, hideg vízben hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, hosszában ketté vágjuk. A sárgáját kivesszük, ízlés szerint sóval, borssal, majonézzel, mustárral és egy kis vajjal kikeverjük. A fehérjék belsejét egyenletesen elvékonyítjuk, kis darabokra összevágjuk és a sárgájás krémhez keverjük. A savanyú uborkából néhány karikát vágunk, amivel majd a tojások tetejét díszítjük, a többit apróra vágjuk, és szintén a krémhez keverjük. Megtöltjük vele a tojásokat, majd a végén tetszőlegesen kidíszítjük. Egy nagyobb tálon szépen elrendezzük a nyelvszeleteket és a tojásokat, kis darabokra vágott füstölt sajttal díszíthetjük még.

A hozzávalók

A formába töltés után

Felszeletelve

A szeletek közelebbről

Közelebbi kép, a tojásokkal együtt



9 megjegyzés:

  1. Csodaszép, még sosem készítettem aszpikkal semmit, de már szemeztem vele:)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg csodaszép:) Még a gyerekeim is megennék, de csak ha nem árulnám el, hogy sertésnyelv van benne:)Többször szerettem volna már nálad kommentelni és ez az első alkalom, hogy sikerült. Eddig egyszerűen nem jött elő ez a kis megjegyzés doboz.

    VálaszTörlés
  3. Trollanyu neked is köszönöm. Eddig rosszul működött a megjegyzések beírása, de a férjem szerencsére meg tudta javította.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó ötlet az aszpikos nyelv!

    VálaszTörlés
  5. Szeretjük a főtt nyelvet, nagyon mutatósan készítetted el aszpikban!

    VálaszTörlés