2025. szeptember 20., szombat

Sárgarépa lekvár


A lekvár üvegben és tálkában...


A lekvár egy falatka kenyéren


Egy különleges lekvár, ami ellenben teljesen hétköznapi hozzávalókból készül, és az év bármely szakában elkészíthető. Mert répát is, és citromot is mindig kapni, és talán napjainkban a narancs sem téli gyümölcs már.
Aranyosfodorkánál láttam meg. Először kicsit hitetlenkedve olvastam, de kíváncsi voltam rá, ezért egy egész kicsi adagot elkészítettem.

Nagyon finom lett, semmi répa ízt nem lehet érezni rajta. Én az eredeti recepthez képest dupla annyi narancsot adtam hozzá. A citromlét kóstolás útján locsoltam hozzá, és nem mértem, és a fűszerek is csak kb. voltak annyi, amit leírtam, mert több részletben adtam hozzá. 
A sárgarépáim egész kicsik, vékonykák és zsengék voltak, sikerült a piacomon ilyeneket kifogni. Gondoltam ezeknek még nincs az az erőteljes sárgarépa ízük.

Hozzávalók, nálam: 45 dkg sárgarépa, 1 nagyobb narancs leve és rostja, kb. 1 citrom levének fele, 18-20 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 kiskanál őrölt gyömbér, vagy egy darabka friss reszelve (a fahéj és gyömbér ízlés szerint lehet több vagy kevesebb), fél tasak dzsemfix,
a tetejére: késhegynyi szalicil.

Elkészítése:
A sárgarépákat meghámoztam, felszeleteltem, és enyhén cukros vízben puhára főztem.
Ezután leszűrtem, botmixerrel pépesítettem, hozzáadtam a cukrokat, a fűszereket és a citrusokat, rostjaikkal együtt.
Így főztem egy rövid ideig, kb. 5-10 percig, majd a dzsemfixet is hozzáadtam, még pár perc főzés, és kis üvegekbe töltöttem. Az egyik üvegbe egy narancs szeletet is becsempészem. 
Tetejükre késhegynyi szalicilt tettem, és száraz dunsztban hagytam teljesen kihűlni.

Aki még nem evett ilyet, és kíváncsi vagy vállalkozó szellemű, szeret új ízeket kipróbálni, annak szívből ajánlom az elkészítését.
Nekünk nagyon ízlett, úgyhogy én már a második befőzésén is túl vagyok 😄


A hozzávalók, amennyiből készült

A megfőzött, leturmixolt répa,  a narancslé és a rostok



2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lekvárt készítettél. Már én többször készítettem először almával és kevés fűszerrel az is finom volt .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, ez is finom volt, de almával is nagyon jó lehetett, ahogy te készítetted. 😋

      Törlés