2025. február 23., vasárnap

Hamis gombás carbonare tészta - "Jamie egytálételei " után





Szeretem Jamie (Jamie Oliver) főzős műsorait nézni, érdekesek, vidámak, valamilyen fortélyt mindig el lehet lesni tőle. Bár azt hiszem még sosem készítettem el egyik kajáját sem, mert a legtöbb túl különleges, azt is mondhatnám furcsa nekem, kicsit szokatlanok az ízkombinációi és a némelyik hozzávalója, legalábbis nekem, nekünk. De egy-két kajáját azért megkóstolnám, már csak kívánságból is. Mindenesetre gusztán, tetszetősen tálal, mindegyik étele nagyon jól néz ki, és ő jó étvággyal falatozik belőle a műsor végén.
Ez a tésztaétel most megtetszett, mert nagyon jónak találtam, és gyorsan, egyszerűen el lehet készíteni. A tésztát nem kell külön kifőzni, és még tejszín sem kell hozzá, mégis finom krémes lesz.
Nagyon jól sikerült, finom, ízletes lett. 
És láttam még egy kajáját, amit szívesen megcsinálnék, ha az is jól fog sikerülni, majd hozom. Valamikor...

Hozzávalók nálam: 10 dkg gomba, 10 dkg kolozsvári szalonna és főtt-füstölt tarja együtt mérve, kb. 1 evőkanál olívaolaj, 15 dkg friss házi széles metélt (6 tojásos), só, bors, egy-két ágacska friss rozmaring, 1 egész tojás, maréknyi trappista sajt, 
a tetejére: trappista sajt.

Elkészítése:
Először a széles metélthez meggyúrtam a tésztát. Van egy kis tésztakészítő gépen, azzal gyorsan lehet sodorni és metélni. Kicsit hagytam szikkadni, addig nekiláttam a gomba és a szalonna, tarja darabolásának, szeletelésének.
Ezután serpenyőben az olajon megsütöttem a kis darabokra vágott szalonnát és a tarját, majd kivettem és félretettem. A megmaradt zsírra tettem a feldarabolt gombát, sóztam, borsoztam, és ezt is kicsit sütögettem, majd megszórtam a rozmaringgal. Ekkor hozzáadtam a friss tésztát, és felöntöttem kevés vízzel, csak annyival, hogy el se lepje a tésztát. Átkavartam, majd rátettem a fedőt, egy-kétszer belenéztem, aztán jó 5 perc múlva már meg is puhult a tészta.
Ekkor az egész tojást kicsit felvertem, elkevertem benne a reszelt sajtot, és ráöntöttem a gombás tésztára. Csak egy-két percig hagytam a tűzön, kis lángon, hogy ne legyen rántotta a tojásból, de azért egészen nyers se maradjon.
Végezetül hozzákevertem a kisütött szalonnát, átkevertem és már tálaltam is. Tetejükre a tányérokban még reszelt sajt is került.


A szalonna és a sonka pirítása

A gomba sütögetése-párolása

A kevés vízzel felöntött friss tészta

Kb. 5 perc múlva a felvert tojásban elkevert reszelt sajt is belekerült.
A sajt rögtön elolvad a tésztán.



3 megjegyzés:

  1. Nagyon finomat főztél, de azért megmosolyogtam, hogy te is inkább nézed ezeket a sztárszakácsokat, mint főzöl tőlük. Én fiatalasszony koromban hosszú évekig járattam a Magyar Konyha újsàgot, de nem nagyon főztem belőle én sem. Azért, ahogy írod, mindig ellesünk belőle valamit.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta és finom lehetett amit készítettél! Azért nem kedvelem ezt a szakácsot mert annyira kapkod!

    VálaszTörlés
  3. Házi tésztával csak még finomabb lehetett. Én is inkább csak nézem a műsorait, úgy volna jó, ha a végén nem ő falatozna belőle, hanem feltálalná nekünk.

    VálaszTörlés