2021. augusztus 1., vasárnap

Zsírban sült csirkemáj


A megsült máj frissen, melegen, paradicsommal, kovászos uborkával,
hagymával... és hozzá
egy-egy kis korsóval a kedvenc sörömből

A májak közelebbről

Ami megmaradt máj a zsírjával leöntve, alaposan lehűtve

Másnap reggelire, a friss kenyér megkenve a zsírral, megpakolva májjal, 
és hagymával,
paprikával...



Neánál és Gizinél is láttam mostanában, hogy zsírban baromfi májat sütöttek. Most én is kedvet kaptam, hogy posztoljam a saját verziómat 😊, ami teljesen egyszerű, csak natúran sül a zsírban. Nagyon szeretjük az így sütött csirkemájat, amit elég sűrűn csinálok is. Általában hétvégén szoktuk enni, amit a piacon a pénteki bevásárlásnál veszek meg, és a legtöbbször még aznap vacsorára meg is sütöm. Ekkor frissen melegen esszük, ami megmarad azt pedig kis tálkában eltesszük, leöntve a zsírjával. Jól lehűtve finom reggeli vagy vacsora lesz majd belőle, paradicsommal, kovászos uborkával, újhagymával...
Ha van kacsa- vagy libazsírom itthon, akkor abban sütöm, vagy csak mangalica zsírban, mint most.
Minden formájában finom, amit nagyon szeretjük.

Hozzávalók: 40 dkg csirkemáj (most ennyiből készült, de lehet bármennyi), kacsa- liba- vagy sertészsír annyi, hogy amiben sül lábosban majdnem ellepje a májakat, 
tálalásnál: só, bors.

Elkészítése:
A májakat megtisztítom az esetleges inaktól vagy epemaradványtól, és középen kettévágom. Zsírt rakok egy lábosba, beleteszem a májakat, és fedő alatt (mert főleg az elején szeret spriccelni), kis lángon elkezdem sütni.
Szeretem így teljesen takarék lángon sütni, hosszabb ideig, kb. 30-40 percig is - fedő alatt, csak kis rést hagyva rajta -, mert nem szeretjük ha a közepe rózsaszín marad. Ettől a hosszú időtől függetlenül belül egészen puha, szinte krémes marad, de szépen átsül, vagy mondhatnám az elején inkább csak párolódik, a külseje pedig roppanós lesz, mert a végén leveszem a fedőjét, és addig sütöm, ameddig jónak nem találom.
Csak a tányérban sózzuk, én még jól meg is borsozom.

Mellé friss kenyér és bármilyen savanyúság, vagy paprika, paradicsom, újhagyma, kovászos uborka tálalható.

A máj sülés közben



14 megjegyzés:

  1. Nagyon felcsigáztál ezzel a guszta sült májjal! Nagyon szeretjük a májat az elmúlt hétvégén volt resztelt csirkemáj, de lehet hogy ezen a héten sült máj következik:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, próbáld ki, nagyon finom csemege 😁.

      Törlés
  2. Ó, de guszta! Én nem sózom egyáltalán, de jól megborsozom én is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, örülök hogy te is szereted a májat.

      Törlés
  3. Nagyon finom lehetett akár reggelire, de vacsorára is, és nagyon guszta. Mi is szeretjük a májat legyen az csirke, liba vagy kacsa. (Itt nem a hízott liba májára gondolok, bár azt is szoktunk venni, de nem sűrün, van is a blogomban.)





    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! A jó kis hízott kacsa- és libamáj finomabb, még emlékszem gyerekkoromból, de a csirkemáj is nagyon jó 😊.

      Törlés
  4. Ajj, de guszta, úgy megkívántam. És milyen jó ötlet! Hogy eddig miért nem jutott eszembe, hogy ezt akár így, ilyen egyszerűen is lehet, nem tudom! :P :)
    Egészségetekre! Puszillak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Edith, próbáld ki egyszer, mi gyerekkorom óta így sütjük 😊.

      Törlés
  5. Nagyon guszta lett, imádom! Gyakran sütók én is, de nem ilyen hosszú ideig, max 15 percig..🙂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Verus! Nálunk is gyakran készül.
      Én a fedő alatt olyan kis lángon sütöm az elején, hogy 15 perc múlva még teljesen nyers. Emlékszem régen otthon fedő nélkül nagyobb lángon és rövidebb ideig sült, de nálam valahogy így alakult ki.... 😄

      Törlés
  6. Zsírban sült máj... de finom lehet! Nagyon szeretem a májat, de ilyen egyszerűen még soha nem készítettem. Köszönöm az ötletet, mihamarabb bevetem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda! Valóban nagyon egydzerű, de annál finomabb, próbáld ki 😀.

      Törlés
  7. Nagyon guszta!! Mi is nagyon szeretjük melegen és hidegen is. Nagyon köszönöm hogy megemlítettél, és belinkelted a receptemet. Próbáld ki egyszer a hízott kacsamájat, az is nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Éva! Gyerekkoromban a nagymamám tömött kacsákat, libákat, azoknak volt igazán finom májuk, még él az emlékeimben 😊.

      Törlés