2018. október 29., hétfő

Pudingos-diós almás pite




Ennek a sütemény elkészítésének az ordás-pudingos pitém adta az ötletet, mert a pudingtól annyira finom, krémes lett. Az alapreceptjét az almás pitémből indítottam - amit már régóta mindig ugyanúgy sütök -, és hogy kicsit őszies íze legyen, egy kis dióval is gazdagítottam. Egyébként most vettem észre, az még nincs is fent a blogomon. De ez, és az között annyi a különbség csak, hogy abban nincs se dió, se puding, csak kicsit több alma 🍎

Hozzávalók, a tésztájához (hagyományos zománcozott tepsihez): 40 dkg liszt, fél sütőpor, 25 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, csipet só,  2 tojás sárgája és 1 egész tojás fele-háromnegyede (a maradékot félretesszük a teteje megkenéséhez), 1-2 kanál tejföl,
a pudinghoz: 1 csomag vaníliás pudingpor, 5 dl tej, 3 evőkanál cukor,
a puding tetejére: 1 maroknyi dió durvára vágva,
az almatöltelékhez: 80-90 dkg alma (vagy ízlés szerint  kicsivel több), citromlé, ízlés szerint cukor és őrölt fahéj, diónyi vaj margarin.

Elkészítése:
A tésztát összeállítjuk a hozzávalóiból, annyi tejföllel, hogy jól gyúrható legyen. Legalább fél óráig hideg helyen pihentetjük.
Közben megfőzzük a pudingot, a tasak leírása szerint. A diót felaprítjuk.
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, meglocsoljuk citromlével. Ízlés szerinti cukorral és fahéjjal ízesítjük, majd a vajjal rövid ideig dinszteljük, hogy kicsit elveszítsen a nedvességéből.
Ezután két részre osztjuk a tésztát, kisodorjuk. Alulra tesszük az egyik tésztalapot, rákanalazzuk a pudingot, megszórjuk a dióval, majd rásimítjuk az almatölteléket. Tetejére tesszük a másik tésztát, megkenjük a maradék tojással, megszúrkodjuk villával, és előmelegített sütőben megsütjük.
Mikor kihűlt feldaraboljuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.





8 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötlet! Már tudom, milyen lesz a következő almás pite! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! Sok sikert a sütéséhez és jó étvágyat hozzá :-)

      Törlés
  2. Hűű, de jó ötlet! :) Ez nagyon tetszik! Milyen finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik :-) Tényleg nagyon finom volt :-)

      Törlés
  3. Csak nyelek itt a képernyő előtt nagyokat. Pont az ilyen sütikék a gyengéim.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! Megkínálnálak vele, de már elfogyott :-)

      Törlés
  4. Ez a süti nagyon finom lehet. Mi is nagyon szeretjük az almás pitét. Van is egy jól bevált régi receptem az anyukámtól, mindig azt készitem. De majd kipróbálom ezt is, a dió és puding nagyon illik bele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Nekem is az Anyukámtól van a tésztájának a receptje, a tölteléket most "gazdagítottam" benne :-)

      Törlés