2018. november 1., csütörtök

Almalekvár


A lekvár az üvegekben...



Ez a lekvár is Apukám főztje, vagyis befőttje 😊.
Ajándék almából főzte, ami nagyon finom lett. Természetesen mi is kaptunk a kész lekvárból, ami gyorsan fogy a reggelikhez. Kenhetjük kalácsra, kenyérre, péksüteményre, bármelyik jó választás...

Hozzávalók: 1 kg megtisztított almához 15 dkg cukor (de ízlés szerint lehet több vagy kevesebb), citrom, ízlés szerint őrölt szegfűszeg, 
tetejére: késhegynyi szalicil.

Elkészítése:
A meghámozott és feldarabolt almát azonnal citromos vízbe áztatjuk, hogy ne barnuljon meg, majd lábosba tesszük, kevés vizet öntünk alá, és elkezdjük főzni. Mikor félig-háromnegyedig megpuhult botmixerrel pépesítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a szegfűszeget, és készre főzzük.
Üvegekbe töltjük, tetejükre késhegynyi szalicilt szórunk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

...és kalácson




Még néhány kép az őszi kertből...








14 megjegyzés:

  1. Épp most kaptam megint egy vödör almát, de az almás pitéből, bár nagyon szeretem most kicsit elegem van, olyan sok készült mostanában. Ez a szegfűszeges almalekvár viszont nagyon finom lehet, és ahogy olvastam a receptet nem is túl időigényes, tervbe veszem a kipróbálását. Nagyon szépek az őszi kerted képei, semmi sem fogható az ősz színeihez, annyira gyönyörűek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Nea! Apukám is így volt vele, kapta a sok almát, nem győzte enni, ezért készült belőle ez a finom lekvár :-)
      Az őszi színeket én is nagyon szeretem, gyönyörűek! Persze, csak ha szépen süt a nap :-)

      Törlés
  2. Finom az almalekvár, tudom, mert én is készítettem és hasonlóan egyszerűen mint az apukád. Nagyon szép az apukád őszi kertje, csodálatos színek, maradék gyümölcsök, lepkék...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Lívia! A füge most szépen termi a másodérését, jót tett neki ez az enyhe ősz :-)

      Törlés
  3. Én is készítettem már almalekvárt, tényleg nagyon finom. A szegfűszegen kívül fahájat is szoktam beletenni, úgy finom fűszeres lesz. Nagyon szépek az őszi képek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Vanilin! A fahéj is biztos nagyon finom benne :-)

      Törlés
  4. Szépek lettek hasonlóan készítem én is biztos nagyon finom a kaláccsal különösen! Ügyes Apukád kívánok jó egészséget neki! Szépek a kerti fotók!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Éva, Apukám nevében is! Finom volt a kaláccsal, sokszor esünk reggelire, különböző lekvárokkal, valamikor mézzel is :-)

      Törlés
  5. Csodás képek! Nálunk anyukám készített almából lekvárt, az is finom lett. 🙂

    VálaszTörlés
  6. Többféle receptet használok az alma befőzéséhez, mivel van egy bőtermő almafánk. A lekvárt (nem túl édesre készítem, sőt) fánkba sütve, palacsintába tekerve, nagyon szeretem. Ki fogom próbálni kaláccsal. Fantasztikus ez az őszi hangulat a blogodon! Ennyi füge még nálam se érett, mint amennyi, ennek a hosszan búcsúzó ősznek közönhetően.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska! Szeretem az őszi színeket, és ezt az idei hosszú őszt is :-)
      Biztos nagyon finom az almalekvár fánkba sütve és palacsintába is, úgy még nem próbáltuk.
      Jó fügeszüretet kívánok, és jó étvágyat hozzá :-)

      Törlés
  7. Almalekvárt még sosem főztem, de lehet, ezt is kipróbálom a zöldparadicsom csatni után! :-) Szép fotókat készítettél a hosszúra nyúlt vénasszonyok nyaráról! Tegnap rövid ujjúban kirándultunk... s ma is csodás az idő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! Ppróbáld ki, biztos ízlik majd :-)
      A hétvégén mi is rövid ujjúban kirándultunk, több helyen is jártunk, nagyon szép idő volt :-)

      Törlés