2018. június 1., péntek

Lasagne - friss tésztából





Van már egy lasagne a blogomon, ez is hasonlóképpen készült, de gondoltam kipróbálom friss, saját kezűleg gyúrt tésztából. Nagyon finom lett, talán jobb is lett, mint száraz tésztából, és még annyi a különbség, hogy most a darált hús egy részét sonkára cseréltem le. 
Aki szeret tésztát gyúrni, próbálja ki, nem fog csalódni....

Hozzávalók a 8 tojásos tésztához: 25 dkg liszt, 2 tojás, só, nagyon kevés víz,
a töltelékhez: együttesen 30 dkg darált hús és sonka, 1 hagyma, 2- 3 gerezd fokhagyma, só, bors, olaj, kakukkfű, oregánó, házi spagettiszósz, vagy paradicsompüré, esetleg sűrű paradicsomlé,
a besamelmártáshoz: 4 dkg liszt, 4 dkg margarin, 5 dl tej,
a rétegek közé és a tetejére: 10-15 dkg reszelt sajt.

Elkészítése:
Először a tésztát készítettem el. A tojásokat felvertem, majd hozzáadagoltam a megsózott lisztet, és nagyon kevés vízzel közepesen kemény tésztát gyúrtam. Tésztagéppel vékonyra kisodortam, majd 4 tál méretű lapot vágtam belőle. Kicsit pihentettem, közben elkészítettem a tölteléket.
Ebből a mennyiségű tésztából akár 5 lapot is készíthetünk, a maradékból pedig széles metéltet vagy bármilyen más tésztát csinálhatunk.
A raguhoz a hagymát apróra vágtam, olajon megpirítottam, hozzáadtam a felkockázott sonkát, majd a darált húst, amit szintén megpirítottam, fehéredésig. Hozzáöntöttem a paradicsomos szószt, a zúzott fokhagymát, a fűszereket, sóztam, borsoztam. Lefedve kb. fél óráig pároltam.
Közben elkészítettem a besamelt. A lisztet világosra pirítottam a margarinnal, felengedtem a tejjel, simára kevertem. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítettem, még pár percig főztem, közben állandóan kevergettem.
Egy tűzálló tálat vékonyan kikentem olajjal, és elkezdtem rétegezni. Alulra került egy sor tészta, aztán besamel, ragú, reszelt sajt, és így folytattam, míg el nem fogytak a hozzávalók.
Sütőbe tettem, kezdetben kis ideig lefedve sütöttem, de a továbbiakban már fólia nélkül, míg a tetején a sajt szép piros-barna nem lett.
Tálaláskor adhatunk hozzá friss bazsalikomleveleket. Már régebben sütöttem, akkor nekem sajnos még nem volt....

Előkészület a tésztához

A kisodort lapok

A sonka és a hagyma párolása

Már benne van a darált hús, a fűszerek és a paradicsomos szósz is

A besamelmártás sűrítése

A rétegezés...





8 megjegyzés:

  1. Én is készítettem már ilyen ételt, de nem házi gyúrt tésztából. A tiéd biztos finomabb és nagyon jól néz ki, mert a házi mindenben jobb, nemcsak tésztában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Eddig én is kész bolti, száraz tésztából csináltam, de ez most jó ötlet volt :-)

      Törlés
  2. Kipróbálásra előjegyezve ! :-)
    Szerintem fél adag nekem 2 napra is elég...(levessel)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok sikert és jó étvágyat hozzá, ha elkészíted :-)

      Törlés
  3. Jaj, csak nyelek itt nagyokat. Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  4. Szia Katalin!
    De jól néz ki ez a lasagne! Milyen tészta géppel lehet ilyen szélességű tésztát nyújtani? Az enyém max. egy arasznyit tud. Csak én nem is vagyok ilyen ügyes, inkább kis nyakkendőkre hasonlítanak a csíkok. :(
    Egyébként gratulálok a blogodhoz, nagyon inspiráló!
    Üdv:
    egy másik Kati

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Kati :-)
      Az én gépem sem nagy, itt láthatod hogy milyen:
      http://katalin-konyha.blogspot.com/2018/05/dios-teszta.html
      De ha egymás mellé két darabot teszel rétegenként, az sem baj.

      Törlés