|
Megszórva fahéjas cukorral... |
A hétvégén könnyű, rövid kirándulást tettünk a közeli Solymáron, a Paprikás-patak mentén jártunk, ahol szép bodzákat találtunk.
Ezt a nagyon finom csemegét is készíthetjük belőle, persze csak ha bogármentes virágokat találunk, és ha olyan helyen tudjuk szedni, ahol nem járnak autók. Itt szerencsére nem járhatnak....
Szörpöt is készíthetünk belőle, mert az is nagyon finom!
|
...és sima porcukorral |
Hozzávalók: palacsintatészta, szépen kinyílt, egészséges bodzavirágok,
a sütéshez: bő, forró olaj,
a palacsinták megszórásához: fahéjas porcukor.
Elkészítése:
A szokásosnál kicsit sűrűbb palacsintatésztát készítsünk. A bodzavirágokat mártsuk bele, ha túl nagyok, kisebb darabokra téphetjük. Szárával fölfelé tegyük az olajba, és süssük szép ropogósra.
Tálaláskor vagy porcukorral, vagy fahéjjal ízesítettel szórjuk meg.
|
Még a természetben... |
|
...és otthon a tálon, sütésre készen |
|
A virágokat belemártogatjuk a palacsintatésztába... |
|
...és olajban kisütjük |
És néhány kép a kirándulásunkról, amikor a bodzát szedtük...
|
A solymári Szarka vár tornya, ahonnan gyalogosan indultunk |
|
Gyereknap lévén sok kisgyerekkel kirándultak erre |
|
A patakot egy-két híd is átíveli |
|
Az út sziklás rész mellett is elhalad |
|
Szép kis vízesés a patakon.... |
|
...és ráközelítve |
|
Az előbbi vízesés teteje |
|
A bodzák - sok volt belőlük |
|
Még lehet bőven szedni, mert még kinyílatlan is szép számmal volt |
Ez is jó kis kirándulás volt. Tudod, mert írtam már, hogy a II. kerületben lakunk, a férjem nővére és lánya pedig a III. kerületben, - ahol Ti is - de Solymáron még nem voltunk, pedig nincs messze tőlünk sem. Bodza nekünk is van a kertben, de még soha nem készítettem a virágjából semmit. Nagyon szép virágja van és jól néz ki a belőle készült bodzapalacsinta.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Érdemes egyszer elkirándulnotok Solymárra, mert szép a vár és a környék is.
TörlésFinom, zamatos a szörp is és a palacsinta is belőle, érdemes megkóstolni.
Nagyon kellemes virág ez a bodza. Megéri leszedni, bár van vele
VálaszTörlésmunka, ha finom dolgokat akarunk belőle készíteni.
Szerencsére nem olyan nagy munka vele, viszont nagyon finom :-)
TörlésNagyon szép helyeken jártatok!
VálaszTörlésIlyesmit én is csináltam, csak éppen a bodzavirágot leszedtem villával, és belekevertem a palacsintamasszába. Azért még szokom az ilyen ételeket, a tavasszal kipróbáltam a rántott pitypangot is, de az az igazság, hogy meg tudok lenni nélkülük is. :) De azért próbálkozom rendületlenül. :) Még a tökvirágot akarom kipróbálni majd. :)
Úgy is finom lehet, ahogy te csináltad, úgy még nem ettünk.
TörlésA pitypangvirágot hogy készítetted? Azt is palacsintatésztával? És a tökvirágot is majd úgy?
Kedvencem a bodza, a családom nem is iszik mást csak az általam készített bodzaszörpöt. Természetesen szárítva is van egy halom, a teámhoz. Tavaly elfogyott a szörp előbb, mint jött volna az új virág, s próbaképp ebből a szárítottból főztem szörpöt. Hát elárulhatom, ugyanolyan lett, mint a friss virágból készített. Rántva is ettem - az valahogy annyira nem ízlett. Az akácvirágot is rántottam - hát az se jobb, de azért persze a kíváncsi ember egyszer megeheti.
VálaszTörlésFinom teához is, szoktam én is szárítani.
TörlésA borza- és akácvirágot hogy rántottad? Mert így palacsinta szerűen nagyon ízlett nekünk...
Én is palacsinta-tésztába forgatva sütöttem, de valahogy igazán nem volt nálam nyerő :-)
TörlésNekünk ízlett, főleg azok, amelyek kicsit ropogósabbra sültek :-)
TörlésRántva még eddig nem ettem csupán szörpnek elkészítve! Ennek valóban a tiszta levegőn nem út mellett szedett virág jó így lemondok erről már. Mikor még "fürgébbek" voltunk szedtünk mi is! Szép helyen kirándultatok !
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Ha mégis találsz valahol, próbáld ki.
TörlésAnyukám nagyon szerette rántva,én még sosem kóstoltam.A szörpöt se rögtön fogadtam el,most meg már nagyon szeretem.
VálaszTörlésfelénk minden nyakig tetves,így lemaradva a bodzáról, citromfűből készítek szörpöt.
Ezek a virágok szép egészségesek voltak, ezért szedtünk belőle.
TörlésGyönyörű fotók! Szuper kirándulásotok volt. :) A bodzapalacsinta érdekes, én még csak szörpöt készítettem bodzából.
VálaszTörlésKöszi Vanilin! Biztos ízlene neked is :-)
TörlésA palacsinta is nagyon finom lehet, de engem a kiránduló helyetek még jobban lenyűgözött - csodás helyen jártatok Katalin! :)
VálaszTörlésKöszönöm Gabriella!
TörlésÖrülök, hogy közületek ilyen sokaknak tetszett a kirándulásunk! Pedig ez csak egy egyszerű kis séta volt....
Pitypangot készítettem én is, bodzát még nem rántva, de biztos finom :)
VálaszTörlés