2016. május 30., hétfő

Bodzapalacsinta

Megszórva fahéjas cukorral...

A hétvégén könnyű, rövid kirándulást tettünk a közeli Solymáron, a Paprikás-patak mentén jártunk, ahol szép bodzákat találtunk.
Ezt a nagyon finom csemegét is készíthetjük belőle, persze csak ha bogármentes virágokat találunk, és ha olyan helyen tudjuk szedni, ahol nem járnak autók. Itt szerencsére nem járhatnak....

Szörpöt is készíthetünk belőle, mert az is nagyon finom!

...és sima porcukorral

Hozzávalók: palacsintatészta, szépen kinyílt, egészséges bodzavirágok,
a sütéshez: bő, forró olaj,
a palacsinták megszórásához: fahéjas porcukor.

A szokásosnál kicsit sűrűbb palacsintatésztát készítsünk. A bodzavirágokat mártsuk bele, ha túl nagyok, kisebb darabokra téphetjük. Szárával fölfelé tegyük az olajba, és süssük szép ropogósra.
Tálaláskor vagy porcukorral, vagy fahéjjal ízesítettel szórjuk meg.

Még a természetben...

...és otthon a tálon, sütésre készen

A virágokat belemártogatjuk a palacsintatésztába...

...és olajban kisütjük


És néhány kép a kirándulásunkról, amikor a bodzát szedtük...

A solymári Szarka vár tornya, ahonnan gyalogosan indultunk

Gyereknap lévén sok kisgyerekkel kirándultak erre

A patakot egy-két híd is átíveli

Az út sziklás rész mellett is elhalad

Szép kis vízesés a patakon....

...és ráközelítve

Az előbbi vízesés teteje

A bodzák - sok volt belőlük

Még lehet bőven szedni, mert még kinyílatlan is szép számmal volt




19 megjegyzés:

  1. Ez is jó kis kirándulás volt. Tudod, mert írtam már, hogy a II. kerületben lakunk, a férjem nővére és lánya pedig a III. kerületben, - ahol Ti is - de Solymáron még nem voltunk, pedig nincs messze tőlünk sem. Bodza nekünk is van a kertben, de még soha nem készítettem a virágjából semmit. Nagyon szép virágja van és jól néz ki a belőle készült bodzapalacsinta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Érdemes egyszer elkirándulnotok Solymárra, mert szép a vár és a környék is.
      Finom, zamatos a szörp is és a palacsinta is belőle, érdemes megkóstolni.

      Törlés
  2. Nagyon kellemes virág ez a bodza. Megéri leszedni, bár van vele
    munka, ha finom dolgokat akarunk belőle készíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsére nem olyan nagy munka vele, viszont nagyon finom :-)

      Törlés
  3. Nagyon szép helyeken jártatok!
    Ilyesmit én is csináltam, csak éppen a bodzavirágot leszedtem villával, és belekevertem a palacsintamasszába. Azért még szokom az ilyen ételeket, a tavasszal kipróbáltam a rántott pitypangot is, de az az igazság, hogy meg tudok lenni nélkülük is. :) De azért próbálkozom rendületlenül. :) Még a tökvirágot akarom kipróbálni majd. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy is finom lehet, ahogy te csináltad, úgy még nem ettünk.
      A pitypangvirágot hogy készítetted? Azt is palacsintatésztával? És a tökvirágot is majd úgy?

      Törlés
  4. Kedvencem a bodza, a családom nem is iszik mást csak az általam készített bodzaszörpöt. Természetesen szárítva is van egy halom, a teámhoz. Tavaly elfogyott a szörp előbb, mint jött volna az új virág, s próbaképp ebből a szárítottból főztem szörpöt. Hát elárulhatom, ugyanolyan lett, mint a friss virágból készített. Rántva is ettem - az valahogy annyira nem ízlett. Az akácvirágot is rántottam - hát az se jobb, de azért persze a kíváncsi ember egyszer megeheti.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom teához is, szoktam én is szárítani.
      A borza- és akácvirágot hogy rántottad? Mert így palacsinta szerűen nagyon ízlett nekünk...

      Törlés
    2. Én is palacsinta-tésztába forgatva sütöttem, de valahogy igazán nem volt nálam nyerő :-)

      Törlés
    3. Nekünk ízlett, főleg azok, amelyek kicsit ropogósabbra sültek :-)

      Törlés
  5. Rántva még eddig nem ettem csupán szörpnek elkészítve! Ennek valóban a tiszta levegőn nem út mellett szedett virág jó így lemondok erről már. Mikor még "fürgébbek" voltunk szedtünk mi is! Szép helyen kirándultatok !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Ha mégis találsz valahol, próbáld ki.

      Törlés
  6. Anyukám nagyon szerette rántva,én még sosem kóstoltam.A szörpöt se rögtön fogadtam el,most meg már nagyon szeretem.
    felénk minden nyakig tetves,így lemaradva a bodzáról, citromfűből készítek szörpöt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek a virágok szép egészségesek voltak, ezért szedtünk belőle.

      Törlés
  7. Gyönyörű fotók! Szuper kirándulásotok volt. :) A bodzapalacsinta érdekes, én még csak szörpöt készítettem bodzából.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Vanilin! Biztos ízlene neked is :-)

      Törlés
  8. A palacsinta is nagyon finom lehet, de engem a kiránduló helyetek még jobban lenyűgözött - csodás helyen jártatok Katalin! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gabriella!
      Örülök, hogy közületek ilyen sokaknak tetszett a kirándulásunk! Pedig ez csak egy egyszerű kis séta volt....

      Törlés
  9. Pitypangot készítettem én is, bodzát még nem rántva, de biztos finom :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...