Díszíthetjük menta- vagy citromfűlevelekkel is |
Egy finom könnyű, krémes tavaszi torta, mely az Anyák napi desszertünk volt. Félig egy újságban látott recept adta az ötletet, félig úgymond "magamtól" készült. 12 szelet lett belőle, aztán a felszeletelés után hamar üres lett a fadeszka...
Csak egy kis doboz mascarponém volt itthon, amit túróval szaporítottam, de így is púpozva lett tele a tortaforma, annyira, hogy jó hogy nem volt folyékony a krém, mert akkor kifolyt volna belőle...
Kicsit rusztikus lett a széle, de nekem így még jobban tetszett, mintha körben szép sima lenne |
A felvágott torta a szeletekkel... |
Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű tortához: egy 2 tojásos házi piskóta (a torta aljára), 18-20 db babapiskóta, kb. 2-3 dl tej (nem mértem, amennyi szükséges) és 1-2 kupica kávélikőr, 25 dkg mascarpone, egy kis doboz natúr joghurt, 15 dkg tehéntúró, 2 dl Hulala habalap, 3 kiskanál zselatin, 1 dl víz, ízlés szerint porcukor, kb 40 dkg eper, cukrozott kakaópor.
Elkészítése:
A piskótát sütöttem meg először, 2 tojásból, 2 evőkanál cukorból és 2 evőkanál lisztből.
Hagytam hűlni, közben elkészítettem a krémet. A mascarponét és a túrót kikevertem kevés porcukorral, hozzáadtam a joghurtot és az 1 dl vízzel felfőzött zselatint. Felvertem a Hulalát, óvatosan ezt is hozzákevertem.
A piskótalap köré visszahelyeztem a forma oldalát, és egy réteg krémet kentem rá. Erre kerültek a kávélikőrös tejben megmártott babapiskóták. Annyi tejet és likőrt kevertem össze, amennyi szükség szerint kellett hozzá. Aki szereti a kávét, az erős feketekávéba mártogathatja. Mivel én nem szeretem, így csak egy kis kávélikőr került bele, csak az íze kedvéjért.
A babapiskóta rétegre kevés krém került ismét, erre az eper. Az eperre újra krém és a második babapiskóta sor, a tetejére pedig a maradék krém. Kidíszítettem eperrel és megszórtam kakaóval. 1-2 óra múlva már levehettem róla a forma oldalát.
Jól lehűtve másnap tálaltam.
Hagytam hűlni, közben elkészítettem a krémet. A mascarponét és a túrót kikevertem kevés porcukorral, hozzáadtam a joghurtot és az 1 dl vízzel felfőzött zselatint. Felvertem a Hulalát, óvatosan ezt is hozzákevertem.
A piskótalap köré visszahelyeztem a forma oldalát, és egy réteg krémet kentem rá. Erre kerültek a kávélikőrös tejben megmártott babapiskóták. Annyi tejet és likőrt kevertem össze, amennyi szükség szerint kellett hozzá. Aki szereti a kávét, az erős feketekávéba mártogathatja. Mivel én nem szeretem, így csak egy kis kávélikőr került bele, csak az íze kedvéjért.
A babapiskóta rétegre kevés krém került ismét, erre az eper. Az eperre újra krém és a második babapiskóta sor, a tetejére pedig a maradék krém. Kidíszítettem eperrel és megszórtam kakaóval. 1-2 óra múlva már levehettem róla a forma oldalát.
Jól lehűtve másnap tálaltam.
A kisült vékony piskótalap a többi hozzávalóval |
Az első réteg babapiskóta |
Középen az eper, aztán jön még egy sor krém és újra babapiskóta |
Már majdnem kész |
Megszórva kakaóval. A kakaó a hűtés után kicsit "elolvadt" rajta, amitől olyan lett, mintha csoki lenne. |
Gyönyörű!
VálaszTörlésKöszönöm!
TörlésNagyon szép és igen finom lehetett!
VálaszTörlésKöszönöm Éva!
TörlésNagyon finom lehetett. A gyümölcsös tortákat, sütiket szeretjük, csak a kávélikőrt hagynám ki belőle, mert kávét semmilyen formában nem iszok.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! A kávélikőrből csak kevés benne, így szerencsére nem nagyon érződött. Mert a kávét nagyon de nagyon NEM szeretem :-)
TörlésCsodálatos! :)
VálaszTörlésGyönyörű lett! Szinte érzem a finom ízét!
VálaszTörlésCsodás lett ez a torta! :-)
VálaszTörlésHűha! :) Csodás finomságot készítettél.
VálaszTörlésElkészítettem és nagyon szuper lett.A krémje valami csodás,komolyan vissza kellett fognom magam,nehogy megegyem még az összeállítás előtt.:)
VálaszTörlésMár érik a málna a kertünkben,legközelebb azzal készítem el.:)
Örülök hogy sikerült elkészíteni, és hogy ízlett! Málnával is biztos nagyon finom lesz majd :-)
Törlés