2015. május 2., szombat

Sajtos stangli - Gerditől



Gerdinél láttam meg a napokban ezt a finom sajtos stanglit, és azonnal meg is sütöttem. Egy kisebb adagot készítettem - lehetett volna többet is -, próba képen, csak a negyedét - mégis lett egy tepsivel. És egész kis változtatással, kevés szódabikarbónát is tettem bele, és kicsit több sót. Nagyon finom ropogtatni való lett, mindenféle magvakat tettem rá.
Az eredeti recept Gerdinél nézhető meg, köszi neked érte.


Hozzávalók, nálam: 22-23 dkg liszt, 2 nagyobb késhegynyi szódabikarbóna, 13-14 dkg margarin, 1 púpozott evőkanál mangalica zsír, 1 kiskanál só, 8 dkg reszelt trappista, 1 tojás, 1-2 kanál tejföl, vagy amennyi szükséges, hogy jó állagot kapjunk,
a tetejére: 1 tojás, és magvak: köménymag, szezám- és lenmag, mák, héjnélküli tökmag, napraforgómag, stb....

Elkészítése:
Nagyon gyorsan, és kevés munkával készül. A tészta hozzávalóit összegyúrtam és 2-3 órára hűtőszekrénybe tettem pihenni.
Ezután kisodortam, nem tudom pontosan, nem volt fél cm, talán 3-4 mm vastagra. Derelyevágóval daraboltam, tepsibe tettem, megkentem tojással és megszórtam a magvakkal. Előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem őket.
Nagyon de nagyon finom!




15 megjegyzés:

  1. Milyen szép "virágmagot" látok a stanglikon :) Nagyon finom a sok maggal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska, örülök hogy észrevetted a "virágokat" :-)

      Törlés
  2. Finom sós ropogtatnivaló különféle magvakkal! :) Nagyon finom! Szép fotókat készítettél!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin! Szeretem a sokféle magvat, egészséges is és finom is :-)

      Törlés
  3. Wonderfull blog, fotos and recipes, miammm, look delicious, greeting from Belgium

    VálaszTörlés
  4. Milyen szép egyenletes rudakat készítettél, ráadásul biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gabriella! Általában nem tudok egyenesen vágni, én is csodálkoztam magamon, hogy most szépre sikerült :-)

      Törlés
  5. Nálunk verhetetlen a sós-sütemények sorában - két különbséggel: én csak zsírral készítem (omlósabb így a tészta) és a tejére csak köménymag kerül. Ki kellene már próbálnom egyszer ilyen vegyes-magosan is, de akkor dupla adagot kellene készíteni.
    (Mellesleg én 1 kg lisztnél kevesebből ritkán csinálom ! :-) Egyrészt mert elég sokáig eláll, másrészt, nagy a családom és mindenki szereti...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom volt a sok maggal, próbáld ki egyszer.
      Próbaképpen csináltam ilyen keveset, legközelebb többet fogok, mert már el is fogyott :-)

      Törlés
  6. A sok édesség mellé kellett volna valami hasonló nálunk is, most irigykedem, mert imádom ezt a rudat! :)

    VálaszTörlés
  7. De szépek, s jó sok maggal szórtad! Örülök, hogy megsütötted, s nektek is ízlett! De elrágcsálnék most is néhányat... Sebaj, a héten megint sütök, de szigorúan 1 kg lisztből. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi! Szeretem a különféle magvakat, ízre a köményt a legjobban :-) Nemsokára én is sütöm a következő adagot :-)

      Törlés
  8. Mi is szeretjük az e fajta sós ropogtatni valókat. Nagyon guszták lettek! :)

    VálaszTörlés