2014. december 12., péntek

Héjában sült krumpli


A tányéron

A megsült krumplik, mellette a szalonna, mögötte a hagyma

Nem tudom máshol mennyire elterjedt ez az étel, nálunk - otthon Mözsön - a téli időszakban sokszor szokott lenni ez vacsorára. Nagyon szeretjük, finom kacsazsírral, savanyított lila hagymával és fagyos füstölt szalonnával, egy jó teával vagy forralt borral nagyszerű eledel....
Ezek a felvételek is Mözsön, Édesapámnál készültek.

Hozzávalók: lehetőleg azonos méretű, nem túl nagy krumplik, kacsazsír, húsos füstölt szalonna,
a savanyúsághoz: lila hagyma, ízlés szerint só, cukor, ecet, víz.

Elkészítése:
A krumplikat mossuk meg, töröljük szárazra, majd tepsiben közepes lángon süssük meg.
A savanyú levet már 1-2 órával előtte elkészíthetjük, beletesszük a vékony karikákra vágott lila hagymát, és hideg helyen állni hagyjuk.
A szalonnát vékonyra felszeleteljük, és legalább egy órára mélyhűtőbe tesszük.

Úgy szoktuk enni, hogy mindenki maga hámozza meg a krumpliját, sózzuk, villával összetörjük, és kacsa- vagy libazsírt keverünk hozzá. Nagyon finom mellé a szalonna és a savanyított lila hagyma. Nagyon egyszerű étel, de friss kenyérrel, egy-két csésze forró teával kitűnő vacsora, ilyenkor télvíz idején.



13 megjegyzés:

  1. Felénk a kisült szalonna zsírjába mártogatjuk a krumplit és savanyú káposztát eszünk hozzá. Tényleg egyszerű, de nagyon finom, szeretjük.

    VálaszTörlés
  2. Így igaz ahogy írtad, remek eledel szerintem is. Mi is szeretjük, és esszük is sűrűn csak libazsírral, és van amikor még főtt tojást is eszünk mellé.

    VálaszTörlés
  3. Lám, ahány ház, annyi szokás. Mi legtöbbször (jó sok) vajjal ettük - és természetesen lila hagymával. Ma is többször csinálok téli esténként ilyen vacsorát.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm mindhármótoknak! Örülök, hogy megismertem a ti szokásaitokat is, hogy hogy szeretitek a sült krumplit :-)

    VálaszTörlés
  5. Mifelénk is ismert, nálunk pedig kicsi olajjal és fűszerekkel elkevert savanyú káposztából készült saláta dukál mellé! :) Nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
  6. Nem is olyan rég emlegettük a héjában sült krumplit. Gyerekkorunkban gyakran készült. A kályhában amúgy is égett a tűz, s közben a sütőjében megsült a tepsi krumpli, amit mindenki magának pucolt meg s vajat kentünk a forró falatokra. S már ezer éve nem ettem! Itt az ideje:-)

    VálaszTörlés
  7. Hankka, Gerdi köszi szépen. Nagyon jó olvasni, hogy másnál hogy készül, hogy szeretik :-)

    VálaszTörlés
  8. Óóó, ez szuper, gyerekkoromat juttattad eszembe. Nálunk főleg hétvégén, szombaton vagy vasárnap este volt szokás a "hideg" vacsora, általában héjában főtt (nem sütött) burgonya, hagyma, szalonna és kolbász került az asztalra, volt hogy sonka is, vagy épp főtt tojás. Néha sajt is.
    Imádtam a szalonna-krumpli-hagyma hármast. :) Mama néha a felszeletelt hagymát lesózta,és nagyon kevés napraforgó olajjal elkeverve állni hagyta, így nem volt olyan erős. Köszönöm, hogy ezt a receptet feltetted! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ditti, hogy ellátogattál hozzám, és hogy gyerekkori, szép emléket ébresztett benned a sült krumplim!

      Törlés
  9. Jaj, nincs is ettől finomabb, imádja az egész családom!

    Áldott, szép ünnepeket kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
  10. Én zalai vagyok, de arra felé is ismert. Gyerekkoromban rengetegszer volt hideg szombat estéken az asztalon. Héjában sült krumpli, lilahagyma, a kedvemért császárszalonna, és főtt tojás. Jókat lehetett mellette beszélgetni. De jó, hogy most megtaláltam ezt a bejegyzésed, bevezetem itthon ismét.

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm Gabriella, és áldott, békés ünnepeket nektek is, mégegyszer!

    Bartush köszönöm szépen neked is. Jó volt ismét olvasni egy újabb variációt, hogy hogyan lehet a sült krumplit enni. Finom lehet, ahogy írtad! Nem is gondoltam volna, hogy egy egy ilyen egyszerű étek ilyen népszerű lesz :-)
    Boldog karácsonyt neked is!

    VálaszTörlés
  12. De jó, hogy rátaláltam erre a bejegyzésedre! Erről eszembe jutott, hogy milyen régen sütöttem már krumplit, pedig most, télen van a szezonja. :)

    VálaszTörlés