2014. február 25., kedd

Tavaszi pulykarolád





Hozzávalók: 70 dkg pulykamell egyben, só, bors, zsír vagy olaj, füstölt húsos szalonnaszeletek,
a töltelékhez: 1 főtt és 1 nyers tojás, 10 dkg darált pulykahús, 8 dkg sárgarépa, 10 dkg gomba, 4-5 dkg zöldborsó, 3 db közepes kelbimbó, 1-2 szelet pritaminpaprika, másfél zsömle, tej, olaj, só, bors, töltelék- vagy fasírt fűszerkeverék, majoránna,
a krumplisalátához: kiflikrumpli, lila- és vöröshagyma, só, cukor, ecet,
a díszítéshez: néhány salátalevél. 

Elkészítése:
A pulykamellet nyitott szeleteléssel vágjuk be, hogy egy nagyobb lappá terüljön ki. Sózzuk, borsozzuk, tegyük félre.
Az egyik tojást főzzük meg, a zöldségeket kevés olajon pároljuk félpuhára, a zsömlét áztassuk be a tejbe. Keverjük össze a darált húst, a kinyomkodott zsömlét, a nyers tojást, a megpárolt zöldségeket, és reszeljük hozzá (apró lyukú reszelőn) a főtt tojást. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg majoránnával.
A kiterített húsra kenjük rá a zöldséges masszát, tekerjük fel, hústűvel rögzítsük a tetején és a két végén.
Egy tűzálló tálat kenjünk ki zsírral vagy olajjal, fektessük bele a roládot, és kenjük meg a tetejét is zsiradékkal. Öntsünk alá vizet, fedjük le, és tegyük sütőbe. Lassú tűzön süssük. Mikor már megpuhult fektessük a húsra a szalonnaszeleteket. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.
Hidegen szebben lehet szeletelni, ezért már egy nappal előbb elkészítettem, és mikróban melegítettem fel. De hidegen is finom, kiváló hidegtálak készítésére is.

A krumplisalátát is ajánlatos előzőleg elkészíteni. A krumplit főzzük meg héjában, még melegen hámozzuk meg, de csak hidegen szeleteljük fel, akkor szebben lehet. Az ecetes léhez a vizet sózzuk, ízesítsük cukorral, öntsünk hozzá ízlés szerint ecetet, keverjük bele a krumplit, tetejére a felkarikázott hagymákat, és tegyük hideg helyre.
Tálaláskor friss salátalevéllel díszíthetjük.

A zöldségek párolása

A megpárolt zöldségek hozzáadása a húsos masszához

A lereszelt főtt tojás is belekerül a töltelékbe

A töltelék a húson

A felgöngyölt pulykamell

Készre sütve a szalonnával



7 megjegyzés:

  1. De jól néz ki, és biztos finom is a kedvemre való hozzávalókból. Szeretjük mi is a töltött ételeket.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gusztusos, kedvem lenne kiemelni a képernyőről:) Nekem a hús felvágással mindig meggyűlik a bajom, de nagyon szeretjük a töltött húsokat, így próbálkozom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, kár hogy a képernyőről nem lehet letölteni ételeket :-)
      Töltött és egyben sült húsokat általában előző nap szoktam megsütni. Másnap hidegen könnyesn lehet vágni, és utána megmelegítve nagyon szép szeleteket kapunk :-)

      Törlés
  3. Nagyon guszta a husid, finom lehet ezzel a gazdag töltelékkel! :) Nálunk épp most pácolódik a hagymás krumpli az ecetes lében, holnapra saláta lesz belőle, lehet, hogy majonézesen. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hankka, jó étvágyat a majonézes krumplihoz :-)

      Törlés
  4. Hogy létezik, hogy lemaradtam erről a finomságról? A krumplisaláta is, a töltött husi is nagyon jól néz ki! Anyukám is hasonlóan készítette a krumplisalátát, én másképp szoktam. De tenni fogok egy próbát ilyen pácossal is!

    VálaszTörlés