2014. február 19., szerda

Müzliszelet házilag - banános-aszalt gyümölcsös, mogyorós-tökmagos, és kókuszos


A banános-aszalt gyümölcsös müzliszeletek

A közelmúltban többeknél - Évánál, Okkinál és Illéskrisznél - is láttam házi müzliszeletet, így hát én is kedvet kaptam hozzá. Részben a náluk látottak alapján, illetve még az interneten kutakodva, részben pedig a fantáziámra hagyatkozva készítettem el a saját három változatomat: banános-aszalt gyümölcsöst, mogyorós-tökmagost és kókuszost. Bár ránézésre hasonlóak, de mindhárom más-más ízű, viszont mindegyik nagyon finom lett. Valószínű máskor is fogok készíteni....
A müzliszeletek édesítésén és a különféle magvak és aszalt gyümölcsök arányán ki-ki ízlése szerint változtathat, illetve a sütési idő is tűzhelyek szerint változhat.


A banános-aszalt gyümölcsös müzliszeletek


Hozzávalók: 2,5 dl zabpehely, 2,5 dl epres müzli (vagy másmilyen gyümölcsös müzli), 12 dkg apró darabokra vágott gyümölcs vegyesen (kandírozott eper, aszalt sárgabarack, aszalt vörös áfonya), 1 evőkanál serpenyőben szárazon épp csak átpirított szezámmag, 1 db kissé felvert tojás, 3 evőkanál méz, fél mokkáskanál szódabikarbóna, 1 banán fél dl tejben leturmixolva.

Elkészítése:
Az összes hozzávalót összekevertem és egy 20x20 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, egy kanállal kicsit lenyomkodtam, tetejét pedig elsimítottam. Kis lángon kb. 30-35 perc alatt megsütöttem. Csak akkor szeleteltem fel, amikor már teljesen kihűlt.

A hozzávalók

Sütés előtt...

...és sütés után


A mogyorós-tökmagos müzliszeletek

Hozzávalók: 2,5 dl zabpehely, 2 dl epres müzli (vagy másmilyen gyümölcsös müzli), 10 dkg apró darabokra vágott gyümölcs vegyesen (mazsola, kandírozott eper, aszalt sárgabarack, aszalt vörös áfonya), 1 evőkanál serpenyőben szárazon épp csak átpirított szezámmag, 2 evőkanál megpirított héjnélküli tökmag, 3 dkg apróra vágott és kissé megpirított bokormogyoró, 1 db kissé felvert tojás, 4-5 evőkanál méz 2-3 dkg vajjal felolvasztva, fél mokkáskanál szódabikarbóna.

Elkészítése:
Az összes hozzávalót összekevertem és egy 20x20 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, egy kanállal kicsit lenyomkodtam, tetejét pedig elsimítottam. Kis lángon kb. 30 perc alatt megsütöttem. Csak akkor szeleteltem fel, amikor már teljesen kihűlt.




A kókuszos müzliszeletek



Hozzávalók: 1 dl zabpehely, 2,5 dl kókuszos müzli, 2 dl puffasztott durumbúza, 5 evőkanál kókuszreszelék, 2 evőkanál mazsola, 1 evőkanál serpenyőben szárazon épp csak átpirított szezámmag, 1 db kissé felvert tojás, 4-5 evőkanál méz 4 dkg vajjal felolvasztva, 1 csomag vaníliás cukor, fél mokkáskanál szódabikarbóna.

Elkészítése:
Az összes hozzávalót összekevertem és egy 20x20 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, egy kanállal kicsit lenyomkodtam, tetejét pedig elsimítottam. Kis lángon kb. 25-30 perc alatt megsütöttem. Csak akkor szeleteltem fel, amikor már teljesen kihűlt.

A magvak fentről jobbra: kókuszos müzli, mazsola, zabpehely,
puffasztott durumbúza, kókuszreszelék, és középen a szezámmag.

Sütés után



12 megjegyzés:

  1. De nagyon guszták, bármelyiket szívesen elfogadnám most egy kis nassolásra!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom müzliszeleteket készítettél! :) Most egy kókuszost szívesen elmajszolgatnék. ;)
    Szépek a képek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Okki! Nálunk is a kókuszos volt a nyerő :-)

      Törlés
  3. Beleviszed az embert a rosszalkodásba !! :-) Olyan gusztusosak és jónak ígérkezők, hogy egyiket biztos én is kipróbálom.

    VálaszTörlés
  4. Nem is tudom, melyiket választanám, nagyon tetszik mind! :) Talán ilyen sorrendben jöhetnének is! :)

    VálaszTörlés
  5. Fantasztikusan szépek a képeid, nagyon guszta ez a szelet! A bolti változatokat szeretem, most majd megpróbálkozom az otthonival is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen. Én is azért próbáltam meg az otthoni változatot, mert szeretjük a boltit, gondoltam ez sem lehet rossz :-)

      Törlés
  6. De nagyon finom müzliszeletek! A mogyorós-tökmagos most nagyon jó lenne :)

    VálaszTörlés