2014. február 2., vasárnap

Kelkáposztafőzelék fasírttal


Tálalva

...vagy fasírt kelkáposzta főzelékkel, kinek hogy tetszik. Én mindenesetre nagyon szeretem ezt a főzeléket, általában sült húst vagy fasírtot készítek hozzá.

Hozzávalók a főzelékhez: egy közepes fej kelkáposzta, ízlés szerint néhány szem krumpli (nem mértem és nem is számoltam hogy hány darab), só, köménymag, 2 gerezd fokhagyma, olaj, liszt, pirospaprika, tej,
a fasírthoz: 25 dkg darált hús, 1 tojás, 1 zsemle, só, bors, pirospaprika, fasírt fűszerkeverék és zsemlemorzsa.

Elkészítése:
A kelkáposztát összevágjuk kisebb darabokra, a krumplit kockákra, és annyi vizet öntünk rá, hogy félig ellepje. Sózzuk, megszórjuk köménymaggal, hozzáadjuk a fokhagymát, és puhára főzzük. Felengedjük tejjel. Kevés lisztből és olajból rántást készítünk, megszórjuk a pirospaprikával, és berántjuk vele a főzeléket.
A fasírthoz a zsemlét megáztatjuk, kinyomkodjuk, és a húshoz keverjük. Sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk pirospaprikával (én nem szoktam sajnálni tőle, nem szeretem ha sápadt színű), fűszerezzük, hozzáadjuk a tojást, és kisebb, vagy nagyobb (ki hogy szereti, én kicsiket szoktam csinálni) golyókat formálunk belőle. Beleforgatjuk a zsemlemorzsába, és forró olajban - később mérsékelt lángra csökkentve - kisütjük.
Sütéskor általában el szoktam lapítani őket, hogy jobban átsüljenek.

A ketté vágott fasírtokkal



9 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, nem is tuom mikor ettem utoljára főzeléket:) Nagyon ritkán van nálunk, inkább csak párolt és sült zöldségeket eszünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk elég sűrűn van főzelék, szeretünk sokfélét :-)

      Törlés
  2. Ez az egyik kedvenc főzelékem, nagyon szeretem! :) Mi paprika nélkül készítjük, de nagyon guszta nálad a paprikás változat is, szívesen megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk paprikával szokás készíteni, de hát ahány ház, annyi szokás :-) Biztos úgy is nagyon finom!

      Törlés
  3. Én még soha nem ettem káposztafőzeléket. Anyukám nem készített, így én sem. Levest is ritkán főzök belőle, mert a gyerekek nem eszik meg. Csak nyersen salátának, vagy savanyítva. De a fasírt az biztosan elfogyna a tányérról:-) Én a főzeléket is megenném. Az sem kizárt, hogy teszek egy próbát, legfeljebb ketten esszük meg a Férjemmel.... nem lenne első eset:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Káposztafőzeléket és levest még én sem ettem, és nem is főztem. Szerintem mi sem szeretnénk :-)

      Törlés
  4. Akár át is másolhatnám, amit Hankka írt!!! :D Ezért csak aláírom...

    VálaszTörlés