2013. szeptember 5., csütörtök

Töltött káposzta - pulyka húsból, kovászolt káposztával



Előző bejegyzésemben a kovászolt káposzta szerepelt, és már akkor ígértem, hogy nemsokára látható lesz a belőle készült töltött káposzta. Cserépedényben sült, finom lett, gyorsan fogyott.....

Hozzávalók: 1,5 kg édes káposztából kovászolt káposzta, 30 dkg darált pulykahús, egy kis füstölt szalonna, 4 evőkanál rizs, 1 nyers tojás, 1 hagyma, kb. 2-3 kiskanál őrölt paprika, ízlés szerint só, törött bors, töltelékekhez való fűszerkeverék, szárított csombor, 3-4 kiskanál sűrített paradicsom.

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát és szalonnát, valamint a rizst együtt kicsit megpirítottam, majd hozzáadtam a húshoz. Fűszereztem, belekevertem a tojást és hozzáadtam még 4 evőkanál vizet, hogy a rizs majd tudjon honnan nedvességet felszívni. Jól átkevertem, gombócokat formáztam belőle és becsomagoltam a káposztába. Az előre beáztatott cserépedény aljába tettem egy sor káposztát, majd rá a gombócokat, és a maradék káposztával beterítettem. Közben is és a tetejét is megszórtam a csomborral. A sűrített paradicsomot vízben elkevertem és ráöntöttem a káposztára, úgy hogy jól ellepje. Rátettem az edény tetejét, és nem előmelegített sütőbe tettem. Kb. másfél órát sült közepes, illetve alacsony lángon, ekkor megnéztem. Ennyi idő biztosan kell neki, de ha szükséges még kicsit több is.

A hagyma, a szalonna és a rizs pirítása

A gombócok formázása

Már a cserépedényben

Betakarva a maradék káposztával

Leöntve a paradicsomos lével

Készre sütve



6 megjegyzés:

  1. Ó, de nagyon megkívántam annyira guszta! Pont töltött káposztára gondoltam hogy hétvégén kéne csinálni és akkor tessék itt van előttem!:)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Éva, jó étvágyat a hétvégi káposztához :)

    VálaszTörlés
  3. Én is szeretem így paradicsomosan, csak a család nem nagyon, így sosem készítjük így, de nagyon megkívántam:)

    VálaszTörlés
  4. Annyira guszta, remélem, lesz még jó idő és tudok káposztát kovászolni! :) Aztán meg persze elkészíteni ezt a finomságot is! :)

    VálaszTörlés
  5. Kati köszi, én így paradicsomosan, vagy még több paradicsommal, szeretem a legjobban :)
    Hankka köszi neked is. Szerintem fűtési szezon alatt is lehet készíteni, mert csak meleg kell neki :)

    VálaszTörlés
  6. Imádom a káposztát, jöhetne egy adaggal...:)

    VálaszTörlés