2013. szeptember 22., vasárnap

Csőben sült karfiol brokkolival


A karfiol még a tálban, amiben sült....

...és a tányéron, teteje snidlinggel megszórva

Úgy is mondhatnám, hogy rakott karfiol, de így talán elegánsabb  :-) Már sokat hallottam a csőben sütésről, aztán kicsit utána néztem az interneten, hogy pontosan mit is jelent:

Az alábbi idézet innen:
A "csőben sütést", más néven gratinírozást sütőben - vagy grillsütőben - végezzük. Pirítást jelent, mert a különböző csőben sült ételeket először meg kell főzni, esetleg a megfelelő mártással bevonni, így csak rövid ideig kell sütni, azaz csak a felső rétegüket kell megpirítani. Az ily módon sült ételek elkészítését a tálalás idejére időzítsük, különben összeesik, kiszárad. 

Egy másik idézet pedig innen:
Tulajdonképpen semmi mást, mint hogy egy tepsibe fektetett étel felső rétegét barnára pirítjuk a sütőben. Más néven gratinírozunk. Ami meg a csőben sütés etimológiai eredetét illeti, gyaníthatóan a mediterrán országokban használt, fedeles cserépedény formájára utal maga a szó.

Hozzávalók: 1 közepes karfiol, 1 kisebb brokkoli, 1 nagy doboz tejföl, 1 tojás sárgája, só, bors, szerecsendió, olaj, annyi zsemlemorzsa, hogy jusson belőle a tál aljára és a tetejére is, 10-15 dkg trappista sajt, a végén a tetejére néhány darabka juhtúró,
tálaláskor: apróra vágott snidling.

Elkészítése_
A karfiolt és a brokkolit sós vízben megfőztem. Nem teljesen puhára, csak annyira hogy még roppanós maradjon.
A zsemlemorzsát megpirítottam az olajon, a felét a tűzálló tál aljára simítottam. Ráfektettem szép sorban a karfiolt és a brokkolit, kicsit megborsoztam.
A tejfölben elkevertem a tojássárgáját, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a szerecsendiót is, kb egy fél vagy egy csapott mokkáskanállal, vagy ízlés szerint. Belekevertem a reszelt trappista felét, és a karfiolra öntöttem, simítottam. Tetejére szórtam a maradék sajtot és a szintén maradék pirított zsemlemorzsát.
Végül rámorzsoltam pár dkg juhtúrót, ami nagyon finom ízt adott neki. Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott snidlinggel, amitől finomabb és mutatósabb is lesz....

A karfiol és a brokkoli a tálban

Leöntve a tejföllel és megszórva a sajttal

Sütésre készen



8 megjegyzés:

  1. Néha olyan jól tudnak esni az ilyen húsmentes ételek, egyszerű és nagyszerű kategória! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, imádom a karfiolt is meg a brokkolit is. Gyakran készítek hasnlót, de még sosem sütöttem őket együtt, pedig milyen jól néz ki:)

    VálaszTörlés
  3. Kszi lányok! Valóban egyszerű étel, elkészíteni sem bonyolult. Finom volt így a kettő együtt :)

    VálaszTörlés

  4. Éva küldi...

    Köszönjük az új receptet, meg a
    "csőben sütés" magyarázatát is.
    Sokan nem tudtuk, hogy mi is az,
    hogy csőben sütve.

    VálaszTörlés
  5. Katalin, nagyon guszta és finom a karfiol, és brokkolit nagyon szeretjük mi is. Köszi hogy tisztáztad a csőben sütést, mert nekem halvány fogalmam sem volt mit jelent ez...kerestem a CSŐT! Talán cserép sütés, gondoltam, de a gratinét már régóta ismerem és én is szoktam igy sütni!

    VálaszTörlés
  6. Kati, Elisabeth köszönöm. A csőben sütés sokáig nekem is "homályos" volt :)

    VálaszTörlés