2013. március 6., szerda

Ananászos kacsasült


Egy comb és egy szárny a tányéron

Kisebb pecsenyekacsát vettem, combjából, melléből és a szárnyából ez a sült készült, hájából töpörtyű és zsír, az aprólékból pedig finom leves. Nagyon ízletes, pikáns lett így ananásszal elkészítve, bár a kacsa általában - főleg az ilyen kicsi -, nem túl gazdaságos, az egész méretéhez képest sok a csontja és a zsírja. Mikor szétbontottam, kerestem is, hogy hol a hús, keveset azért találtam .
A recept Frank Júlia Szárnyasparádé című könyvéből származik.

Hozzávalók: egy kisebb pecsenyekacsa combja, melle, szárnya, 1 doboz ananászkonzerv, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál reszelt citromhéj és fél citrom leve, 0,5 dl szójaszósz, só, őrölt bors, és ami a receptben nem szerepelt, de tettem bele: szárított és morzsolt tárkony és rozmaring, valamint 2-3 kiskanál kukorica keményítő.

Elkészítése:
A kacsát feldaraboltam, a melléről az összes hájat levettem, a combjáról csak részben. A szárnyak végét is levágtam, az ment a levesbe. A húsdarabokat sóztam, fűszereztem, és tűzálló tálba helyeztem, majd elkészítettem a mártást.
A szójaszószt és az ananász levét összeöntöttem, hozzáadtam a citromlét és citromhéjat, a lereszelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Ráöntöttem a húsokra, ráhelyeztem a tál fedelét, és sütőbe tettem. Jó másfél óráig így sült-párolódott, akkor levettem a fedelét.
Még egy kicsit hagytam a sütőben, hogy megpiruljanak a húsdarabok, majd kivettem őket. A visszamaradt mártást a keményítővel besűrítettem. Hagymás törtkrumplival és ananászkarikákkal tálaltam, tányéron lévő húsdarabokat pedig meglocsoltam a mártással.

A kacsa még egyben

A húsdarabok a tűzálló tálban, mögötte középen a már elkészített
szójaszószos  mártás az ananász levével és a többi hozzávalóval

Leöntve a szósszal, sütésre készen

Készre összesülve



10 megjegyzés:


  1. Éva írta........

    Hát ez a "kacsácska" nem lehetett
    valami kiadós!
    A hája, meg a kis csontja között
    nem sok enni-való lehetett.
    szegény kis jószág még növögethetett
    volna mindenki kedvére.

    VálaszTörlés
  2. Sok minden nem lett belőle, az biztos, de nagyon finom lett, talán épp azért, mert fiatal, zsenge húsa volt :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta! Igazi finomság lehetett! Pár napja húst nem eszem, de most ezért lehet hogy "bűnöznék"!

    VálaszTörlés
  4. Pár évvel ezelőtt egy éttermi vacsora alkalmával a lányom sült kacsát kért. Legnagyobb megdöbbenésére kapott egy egész sült kacsát, de végülis majdnem megbirkózott vele, lévén, hogy nem sok hús volt rajta. Ettől függetlenül a sült kacsád nagyon gusztusos, olyan szép szaftosan tálaltad, nagyokat nyelek a fotót nézve! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta lett. Én az ananászt nem szeretem, de biztos tálalható mondjuk őszibarack befőttel is.

    VálaszTörlés
  6. Éva, Hankka, Lívia köszönöm.

    VálaszTörlés
  7. Én a kacsát nem eszem meg, de nagyon finomra és gusztusosra el tudom készíteni a férjem szerint.Biztos nagyon finom hozzá az ananász, én birsbefőttet szoktam hozzá adni.

    VálaszTörlés
  8. Én nagyon szeretem a kacsa hust, csak itt nálunk Floridában frissen nem tudjuk megvenni, de fagyasztottat is ugy kell megrendelni legtöbbször. Jó kis recept, és szépen sikerült neked, annak ellenére hogy kis fiatal kacsa volt eltudom képzelni milyen finom lehetett.

    Kati, az előbbi postodon a kakaós-szilvás kifli nagyon jól néz ki, igazán guszta, és finom!

    VálaszTörlés
  9. Marisz, kár hogy nem szereted a kacsát :)
    Sajnálom, hogy nálatok nem lehet kapni friss kacsát :(
    Gabriella köszi neked is, és a többieknek is :)

    VálaszTörlés