2013. január 3., csütörtök

Lencsefőzelék sült oldalassal

Az újévi ebédünk Mözsön, Édesapámnál

A szilvesztert és az új évet Édesapámnál, Mözsön töltöttük, ott együtt főztük, sütöttük az újévi ebédet is.....

Hozzávalók a főzelékhez: 1 bögre lencse, só, 2-3 gerezd fokhagyma és ugyanennyi babérlevél, olaj, liszt és tej, törött paprika, aki szereti esetleg ecet,
oldalas szeletek, só, bors, sültekhez való fűszerkeverék, zsír, fokhagyma.

A lencsét átválogatjuk, sós vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a fokhagymát és a babérlevelet, majd puhára főzzük, közben az elfőtt vizet pótoljuk. Olajból és lisztből rántást készítünk, megszórjuk ízlés szerint törött paprikával (Tolna megyében általában sok paprikát használnak, régen is és napjainkban is, így a mi családunk is), a lencsét felengedjük tejjel, és berántjuk a főzeléket. Aki szereti, ízesítheti egy kis ecettel, mi nem szoktuk.
A húst sózzuk, fűszerezzük, majd hirtelen átsütjük a zsíron. Felengedjük vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk. A végén zsírjára sütjük, és a főzelék mellé tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta a főzeléked és hozzá az a guszta és finom husi! Nekünk is lencsefőzelék volt hasonló módon készítem és nagyon szeretjük. Boldog békés új évet kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Éva, nektek is BUÉK :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...