2012. december 15., szombat

Báránypaprikás


A paprikás a tálban.....

...és a tányéron, a savanyúsággal

Hozzávalók: 70-80 dkg bárányhús (comb és oldalas vegyesen, lényeg, hogy legalább kevés csontos rész is legyenek benne, mert attól sokkal finomabb lesz), 2 nagy hagyma, 1 paradicsom meghámozva, néhány szelet színes húsú paprika, só, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-1,25 dl vörösbor, törött paprika, aki szereti erős paprika, zsír, kb. 5 szem krumpli, vagy szükség szerinti mennyiség.

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát a zsíron megdinszteltem, majd hozzáadtam a feldarabolt húst, amit előzőleg a hártyáitól megtisztítottam, majd hideg vízzel jól átmostam.  Kevergetve "fehéredésig" pároltam, megszórtam a paprikával, felengedtem kevés vízzel, sóztam, hozzáadtam az áttört fokhagymát, a paradicsom- és paprikaszeleteket.
A vörösbort csak kicsit később öntöttem hozzá. Mikor már jó háromnegyedig megpuhult a hús, akkor tettem bele a cikkekre vágott krumplit, és együtt készre főztem. Addigra már a szaftja is szépen besűrűsödött. Savanyúsággal és ecetes erős paprikával tálaltam.
Nagyon finom volt, egyáltalán nem érződött rajta a "birka íz".

Elöl az oldalas, mögötte a comb látszik

Főzés közben, a vörösbor hozzáadásakor



8 megjegyzés:

  1. A báránynak nem is szokott birka íze lenni, csak a finnyások érzik rajta:)) Én nagyon szeretem:)

    VálaszTörlés
  2. A Jó Isten áldása kísérje kigyelmedet, hogy hozott valami ehetőt a sok millió mézeskalács, linzer, karácsonyi torta, meg sütike-mütike közé! Igazén felüdülés volt olvasni, és lelki ízlelőbimbóimat megfürdetni a szíftban... (Ah, minő költői valék!)

    VálaszTörlés
  3. igazán és szaftban... bocsika :-)

    VálaszTörlés
  4. Kati, Seafalcon, köszönöm, örülök, hogy nektek is "ízlett" a bárányom :))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta, meghiszem, hogy finom volt! :) Jó kis krumplis-szaftos husi! :)

    VálaszTörlés
  6. Hű, de finom ebédetek volt ma! Én is szívesen megenném, de bárányhúshoz nagyon ritkán jutok. Karácsonyra lehet, hogy lesz birka, be kell érnünk azzal.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon fincsi és tartalmas étel, mi nem sok bárányt eszünk, de ezt most szívesen megkóatolnám:) Nagyon szép a fejléced.

    VálaszTörlés
  8. Hankka, köszönöm, valóban jó szaftosra sikerült...
    Marisz, köszi, a birka is finom, ha jól van elkészítve :)
    Trollanyu, köszi, a fejlécemet én fényképeztem, úgy hogy minden héten eggyel több gyertya ég rajta..... :)

    VálaszTörlés