2012. július 18., szerda

Krumplis tészta - házilag gyúrt tésztából


Ezt az abroszt és a tányért még a télen kaptam ajándékba a Gyermelyi Tészta Zrt-től, amikor pontbeküldési játék volt. A zacskókon lévő pontokat lehetett összegyűjteni és beküldeni. Annyi pontot küldtem be, hogy még egy botmixert is kaptam. Mert hát veszek készen is tésztát, nemcsak én gyúrom házilag.

Jó sok borssal megszórva az igazi

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszthez egy tojás, só, víz,
a paprikás krumplihoz: krumpli, hagyma, só, bors, törött paprika, olaj.

Elkészítése:
A hagymát apróra vágtam, olajon megdinszteltem, megszórtam a paprikával, felengedtem vízzel, és hozzáadtam a feldarabolt krumplit. Sóztam, borsoztam, és fedő alatt puhára főztem. 
A tészta hozzávalóiból nem túl kemény, de nem is puha tésztát gyúrtam, 20 percig letakarva pihentettem, majd vékonyra kisodortam, négyzet alakúra felvágtam, kb. akkorára mint a kész tészták. Ismét pihentettem egy rövid ideig, hogy a tészta szikkadjon kicsit, majd forrásban lévő, sós, enyhén olajos vízben kifőztem.
A kész krumpli nagyobb darabjait villával kicsit összenyomkodtam, ezután hozzákevertem a kifőtt tésztát, és az egészet serpenyőben együtt még sütögettem, mert szeretjük, ha a tészta kicsit "megropisodik". A tányéron ízlés szerint még megszórható őrölt borssal. Mellé savanyú uborka tálalható.

A kisodort tészta darabolása

A kész tészta a serpenyőben




9 megjegyzés:

  1. Imádom a krumplis tésztát. Nagyon finom lehet ezzel a sk.gyúrt tésztával. Nekünk a paprikáskrumpliba nokedlit szaggatok az a krumplistészta vagy van mikor lebbencs tésztát teszek bele . Hmm az is finom uborkával! Most érik az ablakban a kovászos ubi, szerintem szombaton krumplistésztával nyerő lesz, jön haza a nagyobbik lányom nagyon szereti ! A képeid majd megnézem!

    VálaszTörlés
  2. Házi tésztával én is imádom! Réges régen de sok tésztát gyúrtam, munka, kert és 2 gyerek mellett... Nyugdíjas éveimben visszatérek eme tevékenységhez a család részére, örömére :)

    VálaszTörlés
  3. Felénk nem készítik ezt az ételt, de már volt alkalmam kóstolni és nagyon ízlett.

    VálaszTörlés
  4. nagyon szeretem a krumplis tésztát, szintén jó borsosan, igaz, a káposztás tésztát is így eszem))

    VálaszTörlés
  5. Húúú, nagyon guszta lett! Én tegnap túrós csuszát készítettem saját tésztából. A paprikás krumpli nálam tejföllel nyerő...:)

    VálaszTörlés
  6. Mi is nagyon szeretjük a krumplis tésztát, savanyúsággal vagy uborkasalátával isteni! Nagyon szép tányért és terítőt kaptál! :)

    VálaszTörlés
  7. De ügyes vagy Te is, házi tésztát gyúrsz! Most láttam Lillánál túrós-lecsósat.
    A krumplis tésztát Anyósom szokta így készíteni, én a főtt és lereszelt krumplit keverem a párolt hagymához. Aztán jól megborsozom, és a tésztaimádó gyerekek odavannak tőle:-)

    VálaszTörlés
  8. Nagy kedvencünk és házi tésztával a párom is szereti, pedig nem szereti a tésztákat. Tényleg jó borsosan az igazi:)

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm mindnyájatoknak a sok szép megjegyzést! Ahogy látom, mindenki másképp csinálja :), de ez így is van jól. Igaz hát a közmondás, hogy ahány ház, annyi szokás :)

    VálaszTörlés