2021. szeptember 2., csütörtök

Radóci csorba





Torockói nyaralásunk idején ismertük meg ezt a finom levest, a Bitai panzióban, ahol Magdi, a ház háziasszonya főzött ilyen, ő mondta, hogy radnóti leves a neve, illetve használják a radóci leves, vagy csorba elnevezést is rá. Újdonság volt számunkra, mert még nem ettünk ilyet, de még csak nem is hallottunk róla. Annyira ízlett, hogy hazajövet én is megpróbálkoztam egy kis fazéknyi levessel a napokban. Nagyon finom lett, így könnyebb volt visszaidézni az ott töltött szép napokat...

Hamis pacallevesnek is nevezik ezt a levest. Állítólag egy radóci asszony találta ki a férjének, aki nem szerette a pacalt, talán ezért nevezik hamis pacallevesnek is. 
A pacalt mi sem szeretjük, de ez a csirkehússal készített leves nagyon finom volt!

Hozzávalók: 25 dkg csirkemell, 2 közepes sárgarépa és 1 fehérrépa, 1 darabka zellergumó, 1 közepes hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, kevés olaj, só, őrölt bors, 1 liter húsleves alaplé, 1-1 szál zöldfűszer (petrezselyem, zeller, lestyán), 1 kisebb tojássárgája, kb. 1 csapott evőkanál liszt és 2 evőkanál tejföl, ízlés szerint kevéske ecet, 
a tálalásnál: apróra vágott petrezselyem és egy-két karika erős paprika.

Elkészítése:
A hagymát apróra vágtam, a zöldségeket és a fokhagymát nagy lyukú reszelőn lereszeltem, a húst kockára vágtam.
Kis lábosban kevés olajon megdinszteltem a zöldségeket a hagyma felével. Felengedtem 2 dl alaplével, sóztam, hozzáadtam 1-2 szálat a zöldfűszerekből. Kb. háromnegyedig megfőztem, közben a sárgarépa nagyon szép színt adott a lének. Azért csináltam így, mert gondoltam a húsnak több főlési idő kell, mint a lereszelt zöldségeknek.
A többi hagymát és a fokhagymát szintén kevés olajon megdinszteltem, hozzáadtam a húst, fehéredésig pirítottam. Beletett a többi zöldfűszert, sóztam, borsoztam, felengedtem a többi alaplével, és majdnem készre főztem. Ekkor hozzáöntöttem a megpárolt zöldségeket, és együtt készre főztem.
Ekkor a tojássárgáját, a tejfölt és lisztet kevés vízzel elkevertem, és a leveshez csurgatva besűrített vele.
A végén ízlés szerinti ecettel ízesítettem, és apróra vágott petrezselyemmel, valamint egy-két karika erős paprikával tálaltam.

A zöldségek megdinsztelése

Főzés közben

A leves behabarása



8 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet hiszen sok finomság zöldség van benne.Érdekes hogy 1-2 dolog másként előkészítve összerakva és máris más jellege van az ételnek(gondolok itt a reszelt zöldségre).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, nagyon finom volt, Torockón is, és itthon is 😁.

      Törlés
  2. Én sem ismerem ezt a levest, bár a csorbáról már hallottam. Érdekes az, hogy reszelt zöldség kell hozzá. Az összetevők ismertek és ezért gondolom, hogy nagyon finom lehetett, és jól is néz ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, finom volt ez az újdonság. 😊

      Törlés
  3. Évuska is arról írt, amit én is szerettem volna hozzáfűzni a levesedhez, a másként előkészítésről és az eredményről. Receptet lementettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska, sok sikert és jó étvágyat majd hozzá! Nagyon finom lett 😊

      Törlés
  4. Már sokat hallottam a csorba levesről, de még sosem készítettem. Nagyon finom lehetett. Stílusos és hangulatos a kis asztalterítő is mellé.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea! Nagyon finom volt a leves, a panzióban is és itthon is. A kis terítőt is Magditól, a panzió háziasszonyától kaptam ajándékba, már évekkel ezelőtt.
      A csorba is nagyon finom, én is szoktam néha készíteni. Most is volt egyszer vacsorára Torockón, sokféle zöldséggel és húsgombóccal.

      Törlés