2021. szeptember 5., vasárnap

Cukkinis sonkás rakottas


A rakottas még a jénaiban...

...és két szelet belőle...



Otthoni látogatásunk alkalmával a sokféle kerti zöldségek közül, amiket Apukám a kertjében termeszt, cukkinit, paprikát és paradicsomot is kaptunk. Bőven termett idén sok minden, ezért készült a cukkiniből még Mözsön töltve, aztán itthon fasírt, süti, ment a mélyhűtőbe is főzeléknek való, és az egyikből ez a rakottas, amit férjemmel közösen raktunk össze, saját elgondolás szerint. Nagyon finom lett, kétszer ebédeltünk belőle.
Majd idővel hozom a többit is.....

Hozzávalók: egy kb. 80-90 dkg-os cukkini, 2 közepes-nagyobb krumpli, 2-3 paradicsom, egy piros húsú paprika, 2-3 gerezd fokhagyma, egy nagyobb hagyma, 15-20 dkg sonka, só, bors, szárított-morzsolt oregánó, pár db friss bazsalikom levél (vagy szárított), olaj, 
a tetejére: kb. 2-2,5 dl tejföl (sajnos nem mértem, amennyi elégnek tűnt), 1 tojássárgája, reszelt sajt ízlés szerint.

Elkészítése:
A krumplit felszeleteltük, majd rövid ideig sós vízben előfőztem. A sonkát kis darabokra vágtam, majd a felszeletelt hagymával és fokhagymával együtt kevés olajon megsütöttem. A paprikát és a paradicsomot feldaraboltuk.
A cukkinit is felszeleteltük, héjastól, mert elég zsenge volt még. Sóztuk, borsoztuk, majd a szeleteket kevés olajon, serpenyőben elősütöttem.
Most már lehetett összeállítani, egy 28x18 cm-es jénaiban. Alulra jött a krumpli, rá, a paprika, aztán a sonka és a hagyma, utána a paradicsom, a fűszerek, végül a cukkini szeletek, egymást félig fedve. A rétegek között még sóztuk.
A tejfölben elkevertük a sárgáját, sóztuk, borsoztuk, és rákentük a cukkinik tetejére. Előmelegített sütőben elkezdtük sütni, kb. 20 percet (vagy amaddig kicsit kezdett pirulni a tejföl). Ekkor kivettük a sütőből, megszórtuk bőségesen reszelt sajttal, és mehetett vissza a sütőbe, ameddig szép piros-barnára nem sült a teteje.
Friss bazsalikom levelekkel és erős paprikával tálaltam.

Az előkészületek...


A sonka és a hagymák sütése

Elkezdtük összeállítani, alul a krumpli....

...aztán a paprika, sonka, hagyma, paradicsom

Tetején a cukkini szeletek...


....és a tejföllel beborítva

Végül a reszelt sajt, lehet készre sütni



15 megjegyzés:

  1. Milyen csodás színe van a sajtnak a tetején, ismét szuper ötletet hoztál. :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finomat sütöttél. Szívesen ott lettem volna. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, szívesen megkínáltalak volna 😊.

      Törlés
  3. Nagyon guszta ügyesen összepakoltátok és nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
  4. Milyen jókor jöttem ide :-) Épp tegnap kaptam 3 cukkinit. Gondban voltam, mit készítsek belőle. Nos, az egyikből biztos ilyen lesz. Nagyon csábítóan néz ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Mari! Mi 4-et kaptunk Apukámtól, most már mind elfogyott 😊. Nagyon finom belőle a fasírt is, és főzelék is. Az olyan mint a tökfőzelék. De sütibe is nagyon jó.

      Törlés
  5. Mi is szeretjük a cukkinit, én tölteni szoktam. Nagyon jó ötlet a sokféleség egymásra rakása. Szép szines és biztos finom volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Lívia! Finom volt, a rakott padlizsánom receptje adta az ihletet, kicsit módosítva. Szeretem a cukkinit, mert sokféle képpen lehet elkészíteni.

      Törlés
  6. Finom kis egytálétel és a köret is rögtön meg van hozzá. Sok finomság összesütve mennyei étek lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea! Szeretjük az ilyen egytálételeket, csak össze kell dobni, és mehet a sütőbe. Könnyű melegíteni is, főleg olyan napokon, mikor megyünk kirándulni, túrázni.

      Törlés
  7. Az ilyen "mindent bele, ami van" ételek a legjobbak! Nagyon jól néz ki, finomra-csábítóra sült ki! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda! Finom volt, a sokféle íz jól "összekovácsolódott" benne, a tetején a sült sajt is mennyei volt 😁.

      Törlés